Италијани праве фабрику сира у Теслићу

ТЕСЛИЋ – Представници италијанске покрајине Дибелуно финансираће већи дио пројекта изградње фабрике сира у теслићком насељу Блатница, чија је вриједност 1,5 милиона КМ, потврђено је у општини Теслић. Гости из Италије боравили су неколико пута у Теслићу, а са начином функционисања овог пројекта у пракси теслићка делегација и представници Владе Републике Српске, која је такође […]

понедељак, 4 маја, 2009 / 12:46

ТЕСЛИЋ – Представници италијанске покрајине Дибелуно финансираће већи дио пројекта изградње фабрике сира у теслићком насељу Блатница, чија је вриједност 1,5 милиона КМ, потврђено је у општини Теслић.

Гости из Италије боравили су неколико пута у Теслићу, а са начином функционисања овог пројекта у пракси теслићка делегација и представници Владе Републике Српске, која је такође укључена у овај пројекат, увјерили су се приликом посјете провинцији Дибелуно.

Закључено је да су географски услови и конфигурација терена провинције Дибелуно и блатничког краја доста слични, што је претпоставка да ће пројекат донијети жељена очекивања.

Пројекат предвиђа организовање већег броја мини-фарми од 40 до 50 грла, гдје би сами фармери били и власници фабрике сира са потпуном одговорношћу за њено функционисање.

Начелник теслићке општине Саво Касаповић рекао је да је вриједност пројекта 1,5 милиона КМ од чега би 70 процената финансирали Италијани, а остало Влада РС и општина Теслић, а требало би да буде завршен за три године.

Касаповић је истакао да ће општина дио преузетих обавеза сигурно извршити, и то улагањем у сточни фонд, без чега пројекат нема шансу и нагласио да је ово посебно значајно за блатнички крај, који је сада пасиван јер нема привредних капацитета, а сточарство има вјековну традицију.Оставите одговор