Италијани финансирају уређење Орловаче

На локацији пећине Орловача код Пала почела је реализација пројекта уређења пећинске инфраструктуре и околине, за који је Влада Италије издвојила 75.000 евра. "Осим инфраструктурних радова, планирана је и изградња кућице, која ће бити опремљена за водичку службу, као и за експонате и сувенире, који ће туристи моћи да купе", рекао је данас Срни стручни […]

петак, 19 августа, 2011 / 12:07

На локацији пећине Орловача код Пала почела је реализација пројекта уређења пећинске инфраструктуре и околине, за који је Влада Италије издвојила 75.000 евра.

"Осим инфраструктурних радова, планирана је и изградња кућице, која ће бити опремљена за водичку службу, као и за експонате и сувенире, који ће туристи моћи да купе", рекао је данас Срни стручни сарадник за културно-историјска и привредна добра пећине "Орловача" Младен Самарџић.

Према његовим ријечима, планирано је уређење стазе, која ће служити за лакши прилаз пећини, као и постављање безбједносних мрежа на стијене због круњења камења.

Пећина Орловача налази се на брду Орловача, у селу Сумбуловац, општина Пале. Укупна дужина истражених пећинских канала износи око 2 500 метара, док је за туристичке посјете доступан дио канала од 560 метара.

На територији општине Пале, у засеоку Врело код Мокрог, налази се и пећина на извору Мокрањске Миљацке, која је недавно и званично проглашена најдужом у БиХ.

Пећина на извору Мокрањске Миљацке пружа могућности за развој екстремног /авантуристичког/ туризма, који је све популарнији.