Италија: Хрватска ЕУ парама сакрива зло које је починила

Италијанска јавност веома је непријатно изненађена тврдњом Хрватске да је италијански радни логор "Кампор” на острву Рабу био најгори у региону, као да нису постојали усташки логори смрти, у којима је на најмонструзнији начин усмрћено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома, пише лист "Секоло д`Италиа”. “Како назвати усташки логор смрти `Јастребарско` или, пак, `Јасеновац`, […]

четвртак, 24 новембра, 2011 / 10:54

Италијанска јавност веома је непријатно изненађена тврдњом Хрватске да је италијански радни логор "Кампор” на острву Рабу био најгори у региону, као да нису постојали усташки логори смрти, у којима је на најмонструзнији начин усмрћено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома, пише лист "Секоло д`Италиа”.

“Како назвати усташки логор смрти `Јастребарско` или, пак, `Јасеновац`, гдје је усмрћено више од 800 000 Срба, Јевреја и Рома. Шта рећи за `фојбе` – крашке јаме у које су Титови `осветници` бацили на хиљаде далматинских цивила, `кривих` што су рођени Италијани”, пита овај лист.

Лист истиче да о тим логорима у Хрватској нема ни ријечи, ни наговјештаја, ни помена. “Сви они су близу `Кампора`, али далеко од очију јавности и предалеко од хрватске савјести”, закључује лист.

“Секоло д`Италиа” подсјећа да је недавно бивши италијански радни логор `Кампор` изабран за мјесто будућег најважнијег хрватског меморијалног и едукационог центра посвећеног сјећању на жртве концентрационих логора, те за “симбол” свих логора који су током Другог свјетског рата постојали широм региона.

“Пројекат финансирају европски фондови, а циљ је изградња једне врсте `историјског храма`, мјеста комеморације жртава концентрационих логора у региону и подсјећања на догађаје везане за фашистичку Италију, која је одрицањем од Далмације обештетила Хрвате за огромну патњу коју им је нанијела”, наводи лист.

Партнери у пројекту су Удружење антифашиста “Раб”, Матица Хрватска – огранак Раб, Савез удружења бораца за вриједности НОБ-а Словеније, СУБНОР Хрватске, Удружење за мир и људска права из Италије, Јеврејска заједница у Хрватској, Италијанска унија “Ријека” и други.

Кампор је мјесто на острву Рабу у коме је од јуна 1942. па све до септембра 1943. био италијански радни логор за починиоце тешких кривичних дјела против италијанских власти.

“Кампор није био ни концентрациони логор, ни логор смрти. Нико тамо није стријељан, нити убијен. Логораши су махом били Словенци и Хрвати. Нажалост, од тешких услова живота, у логору је умрло више од 4 000 логораша. То је податак из старијих хрватских извора, док италијански извори и новији хрватски извори наводе далеко мању цифру – од око 1 200 умрлих”, пише италијански лист.

У тексту, чији је аутор угледна новинарка Мила Михајловић, наводи се да је исправно да се некадашњи италијански радни логор обиљежи, да се за њега зна, као и да је то урађено још прије 58 година.

“Секоло д` Италиа” подсјећа на недавну изјаву за Срну предсједника Удружења “Јадовно 1941″ Душана Басташића да је хрватска тврдња да је Кампор био најзлогласнији фашистички логор у региону, са највишом стопом смртности, “прешла границу елементарне пристојности”.

У тексту се наглашава да усташки логори нису били радни, а ни концентрациони – били су то логори смрти, како их је у недавном новинском интервјуу дефинисао и сам бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић.

“Исправно је заштитити од заборава свако мјесто људске патње. Али чак три усташка логора смрти на острву Пагу, у осунчаној Метајни и Сланој, још нису обиљежени”, наводи лист.

Лист истиче да хрватске туристичке агенције широм свијета позивају туристе да проведу одмор на незаборавним обалама Пага. Туристи долазе и не знају да је ту баш италијанска војска силом затворила усташки логор смрти и затекла, детаљно биљежећи и документујући и фотографијама, 793 тијела од којих 94 дјеце млађе од 14 година.

“Стога, прст упирати на Италијане, окупаторе и фашисте, као на монструозне убице, велика је грешка и лаж. Монструми су били други. Баш ти Италијани затворили су на Пагу усташке логоре смрти, достојно сахранили тијела убијених, документовали почињени злочин и спасили преживјеле”, закључује “Секоло д`Италиа”.

Намјена новог хрватског меморијалног центра на Рабу, како пише у пројекту, јесте да постане мјесто гдје ће се “васпитавати и препознавати човјек” и да ће то бити “важан корак за италијанско суочавање са властитом прошлошћу”.

“Позивати се на Раб и на бивши италијански радни логор ради суочавања Италије и Италијана са својом `срамном` прошлошћу лош је избор. Право мјесто за суочавање Италијана са својом прошлошћу јесте, прије свега, на Пагу, а могао би то да буде и комплекс усташких логора `Јадовно` или `Госпић` – свуда гдје су Италијани августа 1941. године напокон успјели да зауставе усташки масакр и од џелата отргну више од 2 000 заточеника, углавном жена и дјеце”, наглашава лист.

Били Италијани фашисти или не, како се наводи, они су били људи и то треба записати великим словима.

“Срам и љага прошлости очигледно падају на друге, посебно на оне који неће да виде што сви виде и упорно одбијају властиту историјску одговорност. Хрватска, по ко зна који пут, покушава да сакрије и фалсификује историјске чиненице, и то није ништа ново. Само што је сада промијенила метод и покрила се европским плаштом”, констатује “Секоло д`Италиа”.

Лист пита да ли је Европска комисија, која је одобрила и финансира овај хрватски пројекат, жртва обмане и манипулације?

“У супротном, намеће се питање: шта нам то поручује антифашистичка Европа? Да треба да заборавимо Басовицу, јаму у коју су Титови партизани за само четири дана, од 3. до 7. маја 1945. године – дакле послије завршетка рата – бацили најмање 2 000 италијанских цивила”, наводи овај лист.0 КОМЕНТАРА

 1. Maло је један г-дин Басташић. Гдје су други? Гдје су пријатељи из Израела? Рекоше да се Главном треба честитати што се повезао с Јеврејима. Па нека замоли пријатеље-Јевреје да се ова прича дигне на мало виши ниво!

  На хрватским евро-кованицама на тему „биљни и животињски свијет Хрватске“ Јасеновац:

  http://www.enovosti.info/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=14&idnovost=31958&Sokantno%3A%2Fna%2Fhrvatskom%2Fevru%2F%E2%80%93%2FJasenovac#.Ts42SfN3xqE.facebook x-(

 2. Dražene, glavni čuva jevrejsko prijateljstvo kada mu zaprijti Eštonova, e, onda Liberman stupa sa scenu. Naravno, mi to sve calenujemo.
  I, kada treba prati pare ruske mafije onda Mileram stupa na pozornicu. Kada su rafinerija i Modriča tako snažne i profitabilne, što su im akcije po fening?
  Ma, glavni ne brine ni o živim Srbima, gleda ksko da ih se brže kurtališe, a kamo li o onima za čije kosti se više i ne zna.

 3. Прича се и подигла на нешто виши ниво управо захваљујући Јеврејима. Нажалост, незахвални смо, често, и другима, што се боре за нас. Реаговали су на дешавања на шпанској државној телефизији, помагали у процесу против Кепира, због себе, али су дали значајан доприност и за нас… Ја им ништа не замјерим , за ових неколико година, ми смо проблем. Зашто би се неко други бавио тиме, када нас не занима?! А не занима, већини то уопште није важно!

  Нажалост, пропустили смо шансу одавно да испричамо свијету оно што се десило овде у оно вријеме, а пропуштамо и данас. Сада је вријеме да се бавимо злочинима над Србима из посљедњег рата, а ипак то не радимо. Вјероватно ћемо почети тиме да се бавимо 5 или 6 деценија послије, по обичају!

  Тако сам неки дан први пут чула за малог Споменка, јуче први пут за дјечака којег су убили у околини Зворника, на стравичан начин, нико не прича о малој Мирјани из околине Илијаша… Они заслужују да се бар зна за њих. Плашим се и овог филма о 12 бањалучких беба, мала Слађа Кобас се опет заборавља… надам се да неће политизовати и по принципу Турнеје и Св. Георгија… упропастити и та успомена! То је само прича о дјеци.

 4. Први који је још за комуниста рекао истину о Јадовну је Вук Драшковић. Прогуглајте и наћи ћете десетине текстова из 80-их у којима се јасно каже шта се тамо дешавало. Очеви ових који данас блате Драшковића, тих година су радили исто што и њихова дјеца данас. Тада је Вук био великосрпски кољач, идеолог ножа, рушитељ братсва и јединства, противник самоуправног социјализма, а данас је усташки плаћеник, антисрбин, издајник Косова итд…

  А човјек и данас говори оно што је говорио и тада. Да се против усташа не смије ратовати на усташки начин, да је комунистички режим био антисрпски, да је Дража први герилац Европе, да су четници антифашистичка војска, да се Срби требају окренути Западу итд…

  Једно подсјећање:

  Послије првог сабора СПО делегација СПО је отишла положити цвијеће у Јасеновац. Тада су се дигли “великосрби“ и осудили тај чин јер је Вук тиме дао Туђману алиби како он наводно нема ништа против да се полаже цвијеће у Јасеновцу и тадашњи коментатор РТС је “визионарски“ закључио како је Вук крив што је Туђман на Западу добио демократски поен.

  А човјек само положио цвијеће.

  П.С. Борис Тадић је био у Јадовном, али се не сјећам да су га је Милошевић или Караџић било када поменули, осим када су у Хагу чували своје дупе.

 5. rammstein, 25.11.2011. 08:37:28

  “зато што не припадају оном свијету који је правила ндх по папинској идеологији крви и тла“

  Рамо,

  овакве глупости само ти можеш одвалити. Није та идеологија правила НДХ на принципу крви и тла, него баш обрнуто. Хтјела је на силу да промијени реалност, јер су добро знали чије је тло и која крв тече венама народа у БиХ.

  Од тебе се ништа друго и не може очекивати.

  Само глупости и болесно антисрпство.

 6. орузе,

  да ли ти то покушаваш са неким расправљати на темељу свог атавизма и дегенеричног битисања парадокса званог вук манити?

  Да тема није трагична, могао бих се само смијати твојим и вука манитога безграничним глупостима!