Итака: Откривена палата, мисле да је Одисејева

На острву Итака пронађени су остаци палате из осмог вијека прије наше ера и археолози тврде да је могуће да је ту живио Одисеј, чиме су појачане приче да је јунак из Хомеровог епа заиста и постојао. Одисеју је послије пада Троје било потребно десет година да се врати кући на Итаку и током свог […]

среда, 25 августа, 2010 / 12:48

На острву Итака пронађени су остаци палате из осмог вијека прије наше ера и археолози тврде да је могуће да је ту живио Одисеј, чиме су појачане приче да је јунак из Хомеровог епа заиста и постојао.

Одисеју је послије пада Троје било потребно десет година да се врати кући на Итаку и током свог пута ка супрузи Пенелопи два пута је доживио бродолом, сукобио се са киклопима и суочио се са изазовним сиренама.

Међутим, упркос детаљима фантастике у грчком епу тим археолога тврди да се прича заснива на истини и да су открили његов дом на Итаки у Јонском мору сјеверозападно од Грчке.

Скоро 3 000 година након Одисејевог повратка кући тим са Универзитета Јонина наводи да су пронашли остатке троспратне куће са степеницама исклесаним у стијени и дијелове грнчарије.

Унутар комплекса је и бунар из осмог вијека прије наше ере, што је период у којем се вјерјује да је Одисеј живио као краљ Итаке.

Према тврдњама археолога, локација се савршено уклапа у Хомеров опис.

Локација комплекса на којој су професор Танасис Пападопулос и његов тим 16 година вршили ископавања веома је слична другим открићима у Микени, Пилосу и другим древним локацијама.Оставите одговор