Истраживао везу италијанске мафије и словачке власти, па га истражили

Новинарска мрежа ОЦЦРП објавила је незавршену истраживачку причу словачког новинара Јана Куцијака чије тијело је пронађено у недјељу.

среда, фебруар 28, 2018 / 15:54

Ријеч је о причи на којој је Куцијак радио у тренутку када је убијен – истраживао је умијешаност италијанске мафије ’Ндрангете’ у Словачкој.

Из ОЦЦРП-а истичу да су одлучили да објаве Куцијакову незавршену причу као сјећање на њега, али и да би минимизовали опасност по његове колеге.

Центар приче је Марија Троскова, бивша мис универзума запослена као асистенткиња словачког премијера Роберта Фица. Троскова је иначе претходно основала компанију са Италијаном који живи у Словачкој, а који се сумњичи да има везе са ’Ндрангетом’.

’Ндрангета’ је једна од најмоћнијих организованих криминалних група на свијету. Из ОЦЦРП додају да ће ускоро објавити и другу причу на којој је Куцијак радио о везама између власништва пољопривредног земљишта у Словачкој и италијанске мафије која је ту земљу користила да би профитирала из субвенција ЕУ.

Двадесетседмогодишњи Куцијак и његова дјевојка пронађени су мртви у недјељу увече у његовом стану у граду Велка Мача источно од Братиславе.

Гашпар је рекао да је Куцијак упуцан у груди, а жена у глави. Процењује се да су убијени између четвртка и недеље.

Шеф словачке полиције Тибор Гашпар је тада рекао да је убиство „највероватније повезано са његовим истраживачким активностима“.

Због убиств је одржана и ванредна конференција за новинаре на којој је, поред шефа полиције, говорио и словачки премијер Роберт Фицо, који је на конференцију донио милион еура, намијењен свакоме ко помогне у истрази.

Новац је ставио на сто испред новинара и рекао: „Наш приоритет је заштита слободе говора и гарантовање сигурности новинарима.

“ Фицо се на конференцији за новинаре осврнуо и на спекулације о Марији Тросковој. „Немојте без доказа повезивати невине људе с двоструким убиством.

То је ван сваке памети. То више није смијешно“, рекао је Фицо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *