Истраживање за Вука: Ко побјеђује на изборима за предсједника Србије 2017.?

Истраживање НСПМ (Нова српска политичка мисао) објављено у Недељнку бави се овим питањем, а по његовој природи јасно је ко се за њега, овако рано, интересује. Истраживање показује да је Вук Јеремић, бивши министар инострани послова Србије и предсједник Генералне скупштине Организације уједињених нација, иако се дуже вријеме не појављује на ТВ екранима, и даље […]

петак, 5 фебруара, 2016 / 09:27

Истраживање НСПМ (Нова српска политичка мисао) објављено у Недељнку бави се овим питањем, а по његовој природи јасно је ко се за њега, овако рано, интересује.

Истраживање показује да је Вук Јеремић, бивши министар инострани послова Србије и предсједник Генералне скупштине Организације уједињених нација, иако се дуже вријеме не појављује на ТВ екранима, и даље јако популаран међу Србима.

На изборима би га (у другом кругу) побиједили тек Александар Вучић и Ивица Дачић. Јеремић би у том случају побиједио актуелног предсједника Томислава Николића.

Занимљиво је да се прича о Јеремићу као предсједничком кандидату појавила у поприлично маргиналном листу Данас, који живи од донација. Крајем прошле године тамо се појавила вијест да "Јеремић слови за кандидата који би могао да наступи као представник тврђег блока на позицији деснице".

Ове најаве поклапају се у вријеме када Јеремић очекује изборе за генералног секретара УН, мјесто на које је раније бацио око, али није добио јасну подршку Србије, која калкулише око тога за кога ће гласати. Да ли причом о изласку на изборе Јеремић даје подстрек власти у Србији да га подржи у избору "за предсједника свијета"? Или је овим истраживањем, запечатио себи шансу да га Србија кандидује?

Друго занимљиво тумачење је да ће Јеремић, након изгубљених избора за генсека УН, и то без подршке сопствене отаџбине, бити идеалан кандидат за предсједника опозиције. Но питање је ко ће иза њега, на тако разједињеном полу српске опозиције, подржати.