Истраживање које плаћа Влада РС: Грађани највише вјерују Додику

Смишљена су два пројекта – "Истраживање ставова јавности о стању у друштву и повјерењу у институције власти РС" и "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова".

среда, 23 новембра, 2011 / 15:52

Два пројекта која спомињемо у уводу смишљена су приликом посљедњег даривања дневних новина из медијске компаније Жељка Копање, а од стране Владе РС.

Наиме, као што се сви добро сјећамо, крај мјесеца августа ове године, Глас Српске и Независне новине дочекали су богатији за  435.000 КМ! Глас Српске је добио 210.000 за пројекат  "Истраживање ставова јавности о стању у друштву и повјерењу у институције власти РС".

Прије истраживања чије разултате читамо данас, објављено је истраживање о повјерењу грађана РС у институције БиХ.

Поставља се питање: гдје то власт плаћа истраживања о самој себи? Друго, ако то већ ради, зашто даје новац једном комерцијалном "независном" медију, који онда плаћа маркетиншку агенцију? Треће, није наведен метод и ставке на које је утрошен новац.

Текст о из Гласа Српске прочитајте овдје, а у наставку вијест СРНЕ о поменутом истраживању:

Становници Републике Српске , када је ријеч о институцијама, највише повјерења имају у предсједника Републике Милорада Додика, док најмање вјерују судству, локалним властима и политичким партијама, показало је истраживање јавног мњења, које је за "Глас Српске" урадила агенција "Ипсос Стратеџик маркетинг" у периоду од 7. до 14. новембра.

Повјерење у предсједника РС има 49 одсто становника Српске. Послије предсједника Републике, грађани Српске највише повјерења имају у полицију и образовни систем – њих 48 одсто.

Истраживачки консултант агенције "Ипсос Стратеџик маркетинг" Соња Станчић појаснила је да је очекивано да грађани највеће повјерење имају у предсједника РС Милорада Додика. "Грађани доживљавају Додика не као институцију предсједника, већ као особу у коју имају повјерења да може да ријеши конкретне државне и политичке проблеме, па чак и њихове личне.

Повјерење у Додика није изненађујуће, јер он у истраживањима у посљедњих шест година константно има високопозитиван ранг", истакла је Станчићева.

Она је навела да је забрињавајуће да грађани немају повјерења у судство, локалне власти и политичке партије. "Чини се да је то дијелом и посљедица свеопштег песимизма грађана, али и неиспуњених очекивања, бар што се тиче локалног нивоа власти", нагласила је Станчићева.

По 44 одсто становника има повјерење у предсједника Народне скупштине РС и медије – предсједнику парламента не вјерује 21, а медијима 23 одсто грађана РС.

Подијељен став о питању повјерења грађани РС имају у Скупштину и Владу РС.

Обје институције имају једнак број позитивних и негативних оцјена – 30 одсто, тако да им је укупни скор на нули. Највеће неповјерење грађани РС имају у политичке партије, којима је негативну оцјену дало 44 одсто, а позитивну 17 одсто испитаних. Исти проценат негативних оцјена добило је и судство, али му је повјерење исказало 22 одсто становника. Локалним властима не вјерује 35 одсто грађана, док су од 23 одсто становника РС добиле позитивну оцјену. 

С обзиром на овај документ и на чињеницу да је он потпуно јаван, као и поменути потез (или навику) Владе РС – давање пара пореских обвезника приватним, комерцијалним медијима – потпуно је јасно да је истраживање Гласа Српске и Ипсос стратеџик маркетинга наручено од стране актуелне власти, тачније плаћено – што је исто.

Чекамо Независне

Независне су у августу добиле 225.000 КМ за други пројекат наведен у уводу "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова".

Чекамо резултате.

Ж. Свитлица0 КОМЕНТАРА

  1. Mr Biggy, danas je na ulici u BL bio oko 200 mašinovođa. Svi su mu dali podršku. 100 %. ( RS je naša, nije tvoja)
    A, ova gore slika sve pokazuje koliko se boji onih koji mu daju podršku. Više gorila nego ostalih. Kao danas -na jednog mašinovođu jedan policajac. Mašinovođe i policajci su rame uz rame bili u rovu. A, on im je prodavao po crnoj berzi cigare. Ko li ih sad rasporedi na suprotne strane? I ko li će sada popušiti?

  2. Ја никад нећу подржати додика и ову његову клику, но потпуно вјерујем у објективност овог истраживања.
    Још је једном доказано да што више угњетаваш србе, крадеш, отимаш, лажеш то си бољи вођа.Глупи народ није ништа боље доживио од пропасти

  3. Наравно да је намјештено, али нисам сигуран да би резултати били исти. Крећем се кроз народ и он му ј..е матер на сваком кораку, а приметно је и осипање чланства.У разговору са њиховим „првацима“ примећује се доза страха и великог незадовољства. Основна парола им је „нећу да и мене прогласе лоповом“ или „што бих ја одговарао за лопове“. Ситуација се драстично мијења и ове наручене анкете су управо доказ да се све љуља. Они већ на следећим изборима постају прошлост.