Историјски реферат Недељка Чубриловића: 28.02.1992. донесен први Устав Српске

Народна скупштина Републике Српске, од доношења првог Устава Српске прије 24 године, наставља континуитет борбе за правичнију, бољу и просперитетнију Републику у интересу грађана Српске чије ставове и заступају народни посланици, изјавио је предсједник парламента Недељко Чубриловић. У писаној изјави достављеној медијима поводом 24 године од проглашења првог Устава Српске, који је донесен 28. фебруара […]

недеља, 28 фебруара, 2016 / 15:13

Народна скупштина Републике Српске, од доношења првог Устава Српске прије 24 године, наставља континуитет борбе за правичнију, бољу и просперитетнију Републику у интересу грађана Српске чије ставове и заступају народни посланици, изјавио је предсједник парламента Недељко Чубриловић.

У писаној изјави достављеној медијима поводом 24 године од проглашења првог Устава Српске, који је донесен 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ, Чубриловић је навео да је први устав неспорно донесен на демократски начин као највиши уставноправни акт Српске који је до данас узидан у темељ њеног постојања као један од најважнијих конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске.

Он је подсјетио да су тај устав једногласно изгласали посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске које су грађани бирали на изборима у јесен 1990. године, чиме је овај највиши уставноправни акт имао сва обиљежја демократског, народног устава.

Чубриловић је додао и да је прије Устава, Скупштина српског народа у БиХ, основана 24. октобра 1991. године, донијела 9. јануара 1992. године Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

"На темељима Декларације о оснивању први Устав Републике Српске гарантовао је пуну равноправност народа и грађана Републике пред законом и заштиту од било ког облика дискриминације", наводи се у изјави и додаје да је истог дана када је усвојен први Устав, донесен и Уставни закон о његовом спровођењу.

"Управо Уставни закон, донесен 28. фебруара 1992. године, омогућио је примјену првог Устава Републике Српске и функционисање Републике у њеном зачетку. Био је то веома храбар корак српских посланика, само неколико мјесеци након оснивања Скупштине српског народа у БиХ, којим је означено стварање Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио и да је улога Народне скупштине Републике Српске у оснивању Републике била је одлучујућа, наводећи да је парламент тако од 9. јануара, дана доношња Декларације о проглашењу Републике српског народа БиХ, па до избора и конституисања нових органа и институција установљених првим Уставом, обављао функције државних органа у Републици.

"Није неважно напоменути да су први Устав Републике Српске, који је са бројим измјенама и допунама на снази до данас, као и одлука о његовом проглашњу, 28. фебруара 1992. године, доносени једногласно – за њих је гласало свих 77 посланика Скупштине српског народа у БиХ, и то 72 посланика из СДС-а, четири из Савеза реформских снага и један из СПО", рекао је Чубриловић.