Историјска посјета британске краљице Републици Ирској

Британска краљица Елизабета Друга допутовала је јуче у званичну посјету Републици Ирској, коју медији на оба острва оцјењују као "историјску”. Ово је први долазак једног британског монарха у своју некада окупирану територију после равно сто година. Јуна 1911. тадашњи краљ Џорџ Пети био је последњи британски суверен који је крочио на тле Ирске. Краљица се […]

среда, 18 маја, 2011 / 12:41

Британска краљица Елизабета Друга допутовала је јуче у званичну посјету Републици Ирској, коју медији на оба острва оцјењују као "историјску”.

Ово је први долазак једног британског монарха у своју некада окупирану територију после равно сто година. Јуна 1911. тадашњи краљ Џорџ Пети био је последњи британски суверен који је крочио на тле Ирске.

Краљица се у пратњи војводе од Единбурга од ваздухопловне базе Балдонел до резиденције ирске предсједнице Мери Мекалиси у Даблину превезла блиндираним возилом у пратњи 33 мотоциклисте.

Током четири дана краљица ће посјетити бројне локације у земљи и сусрешће се највишим ирским државницима. Већ првог дана краљица се састала са предсједницом Мекалиси која је уочи сусрета нагласила да су старе ране зарасле, а да Ирска и Велика Британија већ неколико деценија имају изузетно пријатељске и пословне односе.

Званични Даблин високо уважава гест краљице Елизабете да посјети нека мјеста за која су Ирци посебно везани, а која се односе на злочине које је Британија у прошлости учинила над грађанима Ирске.

Једно такво мјесто је Башта сећања коју су двије шефице држава јуче заједно посјетиле. Краљица Елизабета је у спомен-парку, постављеном у знак сјећања на у крви угушен устанак против круне из 1916, положила вијенац цвијећа.

Против посјете „светим” мјестима ирске историје били су ултрадесничари и симпатизери ИРА који не само у овом гесту већ и у посјети уопште виде британску провокацију. Током полагања вијенца чули су се њихови протести, а у ваздух су пуштани црни балони.

Ради се ипак о маргиналним групама којих има у висини статистичке грешке. Њих неколико стотина јуче је блокирало центар Даблина да би у Парнел улици скандирали антибританске пароле.

Раније у току дана ирска гарда пронашла је једну ручно прављену бомбу и демонтирала је. Безбједносне мјере због посјете краљице Елизабете, али и посјете америчког предсједника Барака Обаме која слиједи следећег понедељка, подигнуте су на највиши ниво.

Ангажовано је више од 8.500 припадника органа реда, укључујући и британске безбједносне тимове, а недељама прије посјете тајне службе договарале су план посјета.

У склопу турнеје по Ирској Елизабете Друга посјетиће дворац у Кашелу, „енглеску пијацу” у Корку, Тринити универзитет у Даблину, стадион Крок парк, а и највећу туристичку атракцију у Даблину, Гинисову пивницу.

Крок парк би могао да буде друга потенцијално ужарена локација, јер би противници круне могли да протестују због посјете „ирској светињи”.

Крок парк је у власништву спортског савеза ГАА који окупља све такозване гелик спортове међу којима су најпопуларнији хурлинг и гелик фудбал. Ирци наиме инсистирају да се ГАА асоцијација потпуно огради од спортова који су увезени са британског острва, попут рагбија или фудбала.

Тај стадион је и мјесто где је 1920. британска полиција у знак одмазде за двадесетак убијених Британаца пуцала у публику током сусрета Даблин–Типерари и убила 14 људи који су дошли да гледају меч.

Иако сви медији у Ирској истичу тешку прошлост, па се чак и не либе да таксативно наведу и подсјете на све злочине, треба ставити руку на срце и признати да није било ниједног уредничког коментара, било у озбиљним политичким дневницима било у таблоидима, који нису афирмативно писали о овој свакако историјској посјети.

Модерне историје Ирске и Британије толико су испреплетане и повезане да се слободно може рећи да тешко да има тако чврстих веза између двије државе попут ове двије.

Прва посјета Ирској једног британског монарха после читавог вијека сматра се, коначно, и званичним признањем британске круне да постоји држава Република Ирска, процјењује се у дипломатским круговима у Даблину.Оставите одговор