Историја по муфтији Зукорлићу

Сем значајних датума, национални календар Бошњака има за циљ да надомјести недостатке званичне историје коју бошњачка дјеца уче у школама, тврде у Исламској заједници у Србији Овакво богатство, кад би се продавало, било би прескупо, па нико не би могао да га купи. Зато ће моћи да се добије само бесплатно и било би добро […]

субота, 22 јануара, 2011 / 15:55

Сем значајних датума, национални календар Бошњака има за циљ да надомјести недостатке званичне историје коју бошњачка дјеца уче у школама, тврде у Исламској заједници у Србији

Овакво богатство, кад би се продавало, било би прескупо, па нико не би могао да га купи. Зато ће моћи да се добије само бесплатно и било би добро да овај календар добије свака бошњачка кућа – рекао је на промоцији националног календара Бошњака главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, пише „Политика“.

Национални календар Бошњака издала је Бошњачка културна заједница (БКЗ). Календар подсјећа на многе друге зидне календаре. За сваки мјесец има по један лист, са фотографијом неке бошњачке знаменитости. (Ту су фотографије Гази Иса-бегове џамије из Новог Пазара, остаци џамије у Никшићу, Сахат-кула у Пљевљима…) Поводом 550 година од првог писаног спомена Новог Пазара (1461), година 2011. проглашена је за годину оснивача Скопља, Новог Пазара и Сарајева Гази Иса-бега Исаковића.
Календар подсјећа и на 11. јул и Сребреницу. Такође, странице календара подсјећају да мјесец поста рамазан ове године почиње 1. августа, да је Рамазански бајрам 30. августа, а 6. новембра Курбан-бајрам. Упоредо са датумима са вјерским празницима и онима који се односе на даљу историју има и оних новијих, па је у овом календару 6. јун 2010, када су одржани избори за Бошњачко национално вијеће, на којима је БКЗ освојио највише гласова, означен као дан Бошњачке културне револуције. Своје мјесто у календару нашао је и 18. децембар, датум оснивања БКЗ-а али и нове политичке странке, Бошњачке демократске заједнице (БДЗ).
– Бошњачка културна заједница, као гарант и чувар националног идентитета Бошњака, упустила се у пројекат израде овог календара како би надомјестила празнину званичних уџбеника националне историје и групе националних предмета у школама – казао је Салахудин Фетић, секретар БКЗ-а.
Предсједник Извршног одбора Бошњачког националног већа Самир Тандир примјећује да нема ниједног мјесеца у години у којем се „није десио неки геноцид и страдање Бошњака”.
– Али, и поред страдања Бошњака, нема мјесеца у којем није било оснивања нових институција и организација које су покретач и гарант да су Бошњаци ријешени да опстану на овим просторима – објашњава Тандир за „Политику“.Оставите одговор