Историчари: Изетбеговић и ефендија Церић су српског поријекла

Изетбеговићи су били позната беговска породица у Београду, а даљим поријеклом су из Смедерева и презивали су се Јахићи /од Јахија – што на српском значи Живко/, тврди историчар из Сјенице и добитник Кочићеве награде за 2013. годину Салих Селимовић.

недеља, 18 јануара, 2015 / 14:49

Историчар из Сјенице и добитник Кочићеве награде за 2013. годину Салих Селимовић сматра да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и ефендија Мустафа Церић покушавају да побјегну од свог српског поријекла.

Селимовић, који је велики дио свог животног и радног вијека посветио истраживању коријена муслиманског, односно бошњачког живља на подручју Санџака /Старе Рашке/, наводи да нема ништа спорно и непознато у српским коријенима Бакира Изетбеговића и ефендије Мустафе Церића.

"Баш су ме њих двојица посебно интересовали, с обзиром на нека њихова радикална и иритирајућа иступања. Сматрам да многе њихове изјаве имају политичке разлоге како би хомогенизовали муслиманску или бошњачку масу у тежњи за централизованом Босном", оцјењује Селимовић у интервјуу Срни.

Према његовом мишљењу, на основу неких иступања Церића и Изетбеговића заиста би се могло повјеровати у њихову србофобију. "Ефендија Церић, као верник и доскорашњи верски поглавар, не би смео никога да мрзи. Мржња је опасна и за оног ко мрзи и за оне које неко мрзи", сматра Селимовић.

У прилог тврдњи да Бакир Изетбеговић добро зна од кога потиче, Селимовић подсјећа да Бакиров отац Алија није ни крио своје српске коријене, па у неким његовим документима пише да је "Србин исламске вјероисповијести", а неке је и сам својеручно попуњавао.

"Познато је да су Изетбеговић и Слободан Милошевић приликом разговора помињали Изетбеговићево београдско порекло", напомиње Селимовић.

Он наводи да су Изетбеговићи били позната беговска породица у Београду, а даљим поријеклом су из Смедерева и презивали су се Јахићи /од Јахија – што на српском значи Живко/.

"У садашњи Шамац дошли су после исељавања муслимана из Београда 1867. и 1868. године. Алија је био образован човек и није био велики присталица бошњаштва, иако је био велики муслиман, али је као политичар то прихватио", појашњава Селимовић.

Када је ријеч о Церићу, Селимовић каже да он није "ни негирао ни потврђивао" своје српско поријекло и наглашава да преци ефендије Церића спадају у најстарије муслиманске породице у БиХ.

"Церићи су били српско-босанско племство. После исламизације дела Церића у 16. веку постали су угледни бегови", наводи Селимовић и наглашава да Церићи нису мијењали презиме након исламизације, као што су то чинили бројни други муслимани.

Он појашњава да презиме Церић потиче од имена врсте храста /црни храст/, који је код старих Словена сматран светим дрветом, што ни данас није заборављено код Срба православаца и употребљава се за божичне бадњаке, а Церића има и православних и католика.

Селимовић истиче да је жалосно што се великани какви су Меша Селимовић и Емир Кустурица третирају као "некакви издајници муслимана и Бошњака".

"Они су се само вратили својим коренима и никога нису издали нити им је то икада пало на памет. Изгледа да наш муслиман може да се определи за сваку нацију само не може да буде Србин", констатује Селимовић.

Он вјерује да би атмосфера на просторима гдје данас заједно живе они који су "остали Срби" и они који су "постали Бошњаци" била значајно релаксиранија када Бошњаци не би негирали своје поријекло.

"Што би нашим Србима сметало што је неко муслиман или нашим муслиманима и Бошњацима да су српског порекла? То може само да обједини српски национални корпус и заустави даље погубно сукобљавање у корист сопствене штете, а на задовољство наших непријатеља", закључује Селимовић у интервјуу Срни.3 КОМЕНТАРА