Источно Сарајево: Неслагања на релацији Ректорат – Филозофски факултет

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву и ректорски колегијум Универзитета најоштрије осуђују поступке декана и једног броја професора Филозофског факултета, укључених у организацију јавног скупа у згради организационе јединице Универзитета без сагласности ректора. Организацију таквог скупа, у чијем се називу и јавном позиву за присуство скупу износе неистине на рачун Универзитета и клевете на рачун људи […]

субота, март 15, 2014 / 08:21

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву и ректорски колегијум Универзитета најоштрије осуђују поступке декана и једног броја професора Филозофског факултета, укључених у организацију јавног скупа у згради организационе јединице Универзитета без сагласности ректора.

Организацију таквог скупа, у чијем се називу и јавном позиву за присуство скупу износе неистине на рачун Универзитета и клевете на рачун људи који руководе Универзитетом, сматрамо незаконитим чином, тачније грубим кршењем Закона о високом образовању, по коме ректор руководи Универзитетом и заступа и представља ову високошколску установу, као и Статута Универзитета. Ствари су, кад је ријеч о поступцима и јавним иступима декана Филозофског факултета, отишле предалеко и руководство Универзитета принуђено је да дјелује у складу са Законом и важећим нормативним актима Универзитета.

Наглашавамо да нико од људи који руководе Универзитетом није присуствовао скупу на Филозофском факултету јер нам не пада на памет да дајемо било какав легалитет или легитимитет нечему што није сазвано у складу са Законом и што, очигледно, има за циљ да нанесе озбиљну штету угледу Универзитета у Источном Сарајеву. Такво дјеловање не може имати одобрење, а поготово не може имати било какву подршку ректора и ректорског колегијума. Напротив, оно мора бити строго санкционисано!

У називу поменутог нелегалног скупа стоји да је ријеч о јавној расправи о кризи Универзитета у Источном Сарајеву. Поново јавно питамо организаторе тог скупа о каквој кризи је ријеч ако:

  • Настава у свих седамнаест организационих јединица Универзитета (15 факултета и двије академије) тече несметано и нормално
  • Универзитет у Источном Сарајеву за ову, 2014. годину, има обезбијеђених 32 милиона КМ инвестиција
  • Универзитет у Источном Сарајеву јесте први акредитовани универзитет уписан у Регистар БиХ и Универзитет који је дуги низ година члан Европске асоцијације универзитета
  • Универзитет у Источном Сарајеву, једини у Европи, на данашњи дан има активних 11 Темпус пројеката, 2 пројекта у оквиру Еразмус програма и 2 пројекта у оквиру ИПА програма
  • Шест асистената, од којих су неки и са Филозофског факултета, тренутно борави у иностранству у овиру међународне размјене.

Надаље, у називу поменутог скупа стоји да је било ријечи и о статусу Филозофског факултета. Подсјећамо организаторе тог скупа да је тај статус одређен Законом и да је Филозофски факултет једна од 17 организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву. Никакав други и другачији статус Филозофски факултет не може и неће имати.

У позиву који је, опет без сагласности ректора, упућен медијима стоји да је скуп на Филозофском факултету иницирала Комисија за развој тог факултета. У овоме се крије сама суштина бунта декана и појединих професора Филозофског факултета против руководства Универзитета. Ту комисију, гле случајности, чине професори које "жуља" чињеница да су у законски забрањеном двојном радном односу (осим на Универзитету у Источном Сарајеву имају радни однос и у другим високошколским институцијама, најчешће ван Републике Српске и БиХ). Истине ради, јавност треба да зна да је скуп на Филозофском факултету организован након захтјева ректора да декан достави имена професора који имају двојни радни однос како би се то питање уредило у складу са Законом. Ријеч је о групи професора који окружују декана, које декан штити и подржава исплаћујући им огромне додатке на плату науштрб осталих професора. Једном ријечју, то су професори који имају статус "свете краве" и чије дјеловање кочи развој млађег кадра, те штети развоју Филозофског факултета и Универзитета у цјелини.

Толико и кад је ријеч о "приватизованом начину одлучивања", како на Филозофском факултету, тако и на Универзитету. Упућујемо све да још једном добро прочитају Закон о високом образовању и информишу се о томе шта су чије ингеренције и ко о чему на јавном универзитету може да одлучује. Очигледно је да неки још увијек живе у времену када су факултети били правна лица и када су декани могли да раде шта хоће, без икакве одговорности према руководству универзитета. То вријеме припада давној прошлости и није га могуће вратити, уколико желимо да поштујемо болоњске принципе и европске стандарде у високом образовању.

О прозивању, увредама и клеветама на рачун појединих, како пише декан, по бахатости прононсираних чланова руководства Универзитета, не бисмо да говоримо. То није примјерено академском начину комуникације и на нивоу је сеоског трача и локалних дневнополитичких интрига и интереса у које се декан Филозофског факултета, нажалост, упетљао. Одбацујемо такав начин комуникације и најављујемо да ћемо све наше будуће потезе, којима ћемо ријешити ову ситуацију, вући у духу академске самоуправе и у складу са аутономијом високошколске институције коју је успоставио важећи Закон о високом образовању.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *