Источно Сарајево: Депонија по европским стандардима

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Источном Сарајеву да ће на локалној депонији у Палама бити изграђена регионална депонија по европским стандардима. Голићева је рекла да је на састанку са градоначелником Источног Сарајева Винком Радовановићем и предсједником Скупштине града Мирославом Лучићем, те начелницима општина у саставу […]

петак, 3 јуна, 2011 / 16:32

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Источном Сарајеву да ће на локалној депонији у Палама бити изграђена регионална депонија по европским стандардима.

Голићева је рекла да је на састанку са градоначелником Источног Сарајева Винком Радовановићем и предсједником Скупштине града Мирославом Лучићем, те начелницима општина у саставу града, договорено да је потребно израдити студију оправданости за шта ће бити обезбијеђена донаторска средства.

"То ће бити регионално-комунална депонија која је у складу са Законом о заштити животне средине и радиће се по свим европским стандардима", истакла је Голићева и додала да начелници сада треба да потпишу међуопштиниски споразум и да се ресорно министарство активира око израде стдуија.

Голићева је новинарима рекла да провођење Закона о уређењу простора и грађењу у Источном Сарајеву представља проблем у дијелу који се односи на израду просторно-планске документације.

"Чињеница је да и општине у саставу града Источно Сарајево немају просторно-планску документацију, а разлог је недостатак средстава", каже она и подсјећа да су рокови за доношење тих планских докумената доста дуги и да је Министарство вољно да скрати те рокове, за шта иницијативу и сагласност треба да дају локалне заједнице.

Према њеним ријечима, ти рокови треба да буду краћи, поготово када је ријеч о страним и домаћим инвеститорима који долазе да улажу у општине.

"Министарство је доста урадило на отклањању правних баријера доношењем девет подзаконских аката који чине саставни дио Закона о уређењу простора и грађењу, што ће у многоме олакшати доношење рјешења у првом степену, а ако се утврди да и тада општине имају проблема приступићемо измјенама Закона", напоменула је Голићева.

Голићева је навела да је домаћине информисала да је Влада РС обавезала Министарство на чијем је челу да направи измјене и допуне просторног плана, те да су иницијативу доставили општинама да предложе шта је битно и потребно да се угради да би уређење простора било што ефикасније и боље, као и да би било што мање сметњи за инвеститоре.

Ово је један у низу састанака на којем јој је указано на многе проблеме, рекла је Голићева и додала како се обавезала да о свему обавјести Владу и премијера, посебно о проблему када је ријеч о тунелима Чељиговићи и Стамболчић и око саобраћајница.

"Начелници су исказали похвалу Влади РС, јер је учинила много на изградњи инфраструктурних објеката на овом подручју. Знам да то није довољно за потребе ове регије, али ће се према Развојном програму Српске радити оно што је могуће, тако да овај простор добије епитет у правом смислу града", нагласила је Глоћева.

Градоначелник Радовановић је нагласио да ће студија оправданости за регионалну депопнију показати оправданост и да се изврши еколошка санација депоније, те истакао да је договорено и да град оснује предузеће које ће водити и газдовати депонијом.

Радовановић каже да је данас покренуто и питање просторног планирања, јер су све општине потпуно аутономне и нема потребно тијело ни начин контроле и усмјеравања провођења тих планова, због чега су покренули иницијативу да та надлежност буде повјерена граду.

Начелник општине Пале Слободан Савић предложио је да буде одржан посебан састанак за подручје Јахорине, која треба да буде носилац развоја ове општине. "На Јахорини је стала дивља градња, мастер план се не поштује, а већ се доноси закон о скијалиштима. Ту је очити проблем да простор Јахорине треба гледати јединствено", напоменуо је Савић и додао да је потребно радити јединствен регулациони план.

Током састанка Савиће је истакао важност питања изградња пута од Пала до Месића у дужини од 17 километара и додао да су Пале сада у саобраћајној блокади, јер није завршен тунел Стамбулчић, а због реконструкције је затворен и тунел Чељиговићи.

"Практично су затворили Пале и налазимо се у тешкој комуникацији са Срајевом, гдје ради око 1 000 грађана. Ми смо за санацију тунела, али да се поправи пут преко Булога како би та комуникација постала боља", истакао је Савић.

Голићева је данас посјетила градилиште административне зграде града Источно Сарајево, а посјетиће и Регионалну привредну комору у Палама.Коментариши