Исти дан, исте теме: Џафи са дипломатама САД, ВБ и Њемачке

Други муслимански представник у Предсједништву БиХ, поред Жељка Комшића, из свог кабинета избацио три кратка саопштења да се састао са представницима три евроатланске силе, баш на дан када Русија и Кина представљају своју резолуцију за укидање високог представника.

четвртак, 15 јула, 2021 / 08:46

Овако густ распоред и готово исте теме консултација, наравно, не привлаче реакцију било којег другог медија из Српске, осиим Фронтал.РС.

Оно што још очигледније привлачи пажњу, јесте нелогичност да у саопштењу из Џаферовићевог кабинета он са америчким амбасадором прича о Европској унији и блокадама реформских процеса. Та тема се понавља и у сусрету са отправницом послова, Британком Рут Висмен, без обзира што ни САД, ни Велика Британија осим НАТО немају неке претјеране везе са ЕУ.

У тренутку док Русија и Кина представљају резолуцију у Савјету безбједности Уједињених нација, о томе да се коначно ограничи рок високог представника до 31.07.2022. године, они који су преко њих до сада развлашћивали Републику Српску силујући демократију, не мирују и помно разрађују сваки могући сценарио.

Одбор за дочек Кристијану Шмиту спрема списак жеља

Кристијан Шмит је наглашена тема разговора у штурим саопштењима, како са његовом земљакињом, тако и са Британком.

Не треба овом приликом наглашавати да сама замјена Валентина Инцка послије толико година, буди велика очекивања и повећава апетите муслиманских политичара, па је у овом случају много интензивнија реакција и рад Игора Калабухова, амбасадора Русије у Сарајеву, него Милорада Додика. Осим састанка код Жељке Цвијановић, на коју се није одазвала опозиција, не види се да Република Српска спрема било какав одговор на мандат Кристијана Шмита, који очигледно долази да намеће и обесправљује у корист муслимана.

Све кључне политичке одлуке на стратешка питања, изузев начелне опредијељености да се иде ка чланству БиХ у ЕУ, потпуно су различита између Српске и Ефбиха. Од чланства у НАТО, до тога да услови придруживања ЕУ подразумијевају развлашћивање и дедејтонизацију, каква је незамислива, рецимо, у Белгији.

У три кратка саопштења се јасно савезништво САД, Њемачке и Велике Британије са Џаферовићем и компанијом не крије, па их овдје доносимо прегледа и илустрације ради.

Читанка између редова

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио амбасадора Сједињених Америчких Држава у БиХ Ерика Нелсона 

Тема је била актуелна политичка ситуација у Босни и Херцеговини, са нагласком на евроатлантски пут БиХ.

Посебна пажња посвећена је блокадама реформских процеса и обавезама институција, када је у питању реализација 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић примио отправницу послова Амбасаде Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у Босни и Херцеговини Рут Висмен

Разговарано је о застојима у реформским процесима у Босни и Херцеговини и потреби њихове деблокаде, у контексту даљњег напретка Босне и Херцеговине на путу евроатлантских интеграција.

Саговорници су размијенили ставове, када је у питању очекивање доласка новог високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић примио амбасадорку Савезне Републике Њемачке у БиХ Маргрет Убер 

Разговарано је о европском и НАТО путу Босне и Херцеговине, у контексту обавеза које институције Босне и Херцеговине морају провести.

Тема разговора је била политичка ситуација у Босни и Херцеговини, уочи доласка новог високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита.