Испунио услове: Сноуден поднио захтјев за руско држављанство

У вријеме СССР су дисиденти видно бројније бјежали из Москве у Вашингтон, али смијер је данас обрнут. Бивши сарадник америчке Националне безбједносне агенције Едвард Сноуден, кога САД желе ухапсити, рекао је данас да је поднио захтјев за руско држављанство.

понедељак, 2 новембра, 2020 / 12:16

Тај захтјев могао је да услиједи тек након што је Сноуден добио стални боравак у Русији гдје се налази од 2013. године.

Тридесетседмогодишњи Сноуден објаснио је преко Твитера да је тражио да задржи своје америчко држављанство, што је могуће послие недавне промјене руског закона о држављанству и имиграцији.

Тај захтјев услиједио је неколико дана пошто је његова партнерка Линдзи Милс објавила да је трудна.

"Послије година одвојености од наших родитеља моја супруга и ја немамо никакву намјеру да будемо одвојени од нашег сина", написао је Сноуден на Твитеру.

Такође је објаснио да он и његова супруга желе да остану Американци и да подижу сина у "складу са свим америчким вриједностима које воле, укључујући слободу изражавања".

Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена је 22. октобра објаснио је да је боравак Сноудену продужен на неодређено вријеме и да је то омогућено захваљујући недавним измјенама руског закона о имиграцији.

Сноуден је до сада имао прво на азил у трајању од годину дана, потом је добио боравишну дозволу на три године, која је продужена 2017.

Бивши сарадник америчке НСА нашао је уточиште у Русији 2013. године пошто је побјегао из САД. Сноуден се у САД суочава са оптужбама за шпијунажу јер је открио глобални програм прислушкивања и праћења који је НСА спроводила у САД и широм свијета.

У августу је амерички предсједник Доналд Трамп рекао да ће "бацити поглед" на могуће помиловање Сноудена коме у САД пријети до 30 година затвора због оптужби за шпијунажу.

Сноуден коме је одузет амерички пасош на захтјев Вашингтона стигао је у Москву у мају 2013. године. Стигао је из Хонгконга и са намјером да се склони у Латинској Америци. На крају је био болкиран у Русији гдје је добио азил.Оставите одговор