Исланд неће у ЕУ: Шта ће нам кућа која гори?

Добитник Нобелове награде за економију Едмунд Фелпс упозорио је на опасности од чланства у ЕУ, у вријеме када Исланд разматра приступање овом блоку који је захваћен економском кризом. Нова Влада Исланда јуче је саопштила да ће обуставити напоре за улазак у Унију и одустати од плана претходне власти да земља пређе на евро. Премијер Сигмундур […]

петак, 24 маја, 2013 / 09:44

Добитник Нобелове награде за економију Едмунд Фелпс упозорио је на опасности од чланства у ЕУ, у вријеме када Исланд разматра приступање овом блоку који је захваћен економском кризом.

Нова Влада Исланда јуче је саопштила да ће обуставити напоре за улазак у Унију и одустати од плана претходне власти да земља пређе на евро.

Премијер Сигмундур Гунлаугсон, чија је Прогресивна странка побиједила на изборима прошлог мјесеца заједно са Странком за независност, рекао је да не жели да земља уђе у блок који је у кризи.

Фелпс сматра да ће Исланд овим потезом избјећи многе потенцијалне ризике који постоје у ЕУ.

"И даље учимо о том европском експерименту и о томе до које ће мјере он бити успјешан. Није искључена могућност да ће тај експеримент бити нефункционалан и неуспјешан", рекао је овај економиста агенцији Блумберг.

Исланд, који је 2008. године био прва земља која је подлегла глобалној финансијској кризи, сада биљежи бржи економски раст од просјека ЕУ.

"Не могу да вјерујем да било ко тренутно озбиљно разматра придруживање Унији. То је као да кажете: Ево једне дивне куће. Она се запали, а ви кажете: Треба да је купимо!", рекао је Фелпс.

Он сматра да чланство у ЕУ не би представљало заштиту за одлив капитала, што се тренутно дешава у неким земљама европског блока.

Фелпс је рекао да би даље приближавање Исланда Унији у овом тренутку било погрешно и да би за ту земљу било боље да курс своје валуте веже за канадски долар и норвешку круну, умјесто за евро.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор