Искористити кредибилитет фирми бивше Југославије

Компаније из БиХ нису довољно искористиле кредибилитет и добар имиџ који још у Кувајту имају фирме са подручја бивше Југославије, сматра Јасин Равашде, одлазећи амбасадор БиХ у тој земљи.  Разговарао: Бернард Милошевић Равашде је истакао да би требало уложити много више напора за представљање босанскохерцеговачких привредних потенцијала у Кувајту – земљи која је у врху […]

недеља, март 6, 2011 / 16:44

Компаније из БиХ нису довољно искористиле кредибилитет и добар имиџ који још у Кувајту имају фирме са подручја бивше Југославије, сматра Јасин Равашде, одлазећи амбасадор БиХ у тој земљи.

 Разговарао: Бернард Милошевић

Равашде је истакао да би требало уложити много више напора за представљање босанскохерцеговачких привредних потенцијала у Кувајту – земљи која је у врху свјетске листе прихода по глави становништа.

"Торањ који је препознатљиви знак града Кувајта градиле су четири фирме из бивше Југославије, од чега двије из БиХ, једна из Хрватске, те компанија `Генекс` из Србије", рекао јe Равашде Срни.

Он је напоменуо да постоји потреба да се у Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима, али и у Катару заинтересују пословни људи за улагања у БиХ.

Равашде је указао на чињеницу да Министарство иностраних послова Кувајта путем донација финансијски помаже дјеловање Амбасаде БиХ у Кувајту, те да управо та чињеница показује да је ова нафтом богата земља заинтересована за БиХ.

"Они не финансирају плате, да не би испало да друга страна држава плаћа наше службенике, али донирају средства Министарству иностраних послова БиХ како би овдје дјеловало дипломатско представништво БиХ" , рекао је Равашде.

Амбасадор, чији мандат истиче крајем априла, напомиње да је цијели свијет заинтересован за Кувајт, земљу која се финансира од експлоатације нафтних извора и економски атрактивна земља.

"Кувајт годишње извезе капитала, односно инвестира, у износу од око 20 милијарди. Цијели свијет је заинтересован за та средстава. Требало би и нама у БиХ бити важно да будемо присутни у трци за та средства", додао је Равашде.

Он је напоменуо да су у Амбасади БиХ запослена три дипломатска представика, док су у амбасадама Француске, Италије, Велике Британије читави тимови дипломата који имају и трговинска представништва.

"Велика је навала на тржиште капитала и требало би да БиХ буде битно да добије послове у Кувајту вриједне стотине милиона америчких долара за шта су фирме из БиХ недвосмислено способне", рекао је Равашде.

Кувајтским планом инвестиција за период од 2010. до 2015, године предвиђено је конструисање вјештачког острва на којем би био смјештен цијели град са четири велике болнице, које би, према Равашдеовим ријечима, могле запослити медицински кадар из БиХ, који је у Кувајту на добром гласу.

Кувајт је 25. и 26. фебруара ове године прославио два значајна празника – 50 година независности од Велике Британије и 20 година ослобођења од ирачке агресије.

Дан независности прослављен је спектакулариним ватрометом вриједним десет милиона КМ, док је војном парадом у подручју Ал Субија, 70 километара од границе са Ираком, прослављен Дан ослобођења Кувајта.

Мандат амбасадора Јасина Равашдеа у Кувајту завршава се крајем априла, а на тој функцији би га требао замијенити Измир Талић.

Извор: СРНАОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *