Ирска покреће референдум у вези фискалног пакта ЕУ

Ирска влада покренула је кампању у намјери да осигура јавну подршку за фискални пакт Европске уније и упозорила да би одбацивање споразума могло дестабилизовати еврозону.  Владајуће партије и друге проевропске групације почеле су данас са лјепљењем плаката, мјесец дана уочи референдума на коме ће гласачи одлучити да ли прихватају споразум намјењен ограничењу јавних дефицита у […]

уторак, мај 1, 2012 / 07:29

Ирска влада покренула је кампању у намјери да осигура јавну подршку за фискални пакт Европске уније и упозорила да би одбацивање споразума могло дестабилизовати еврозону.

 Владајуће партије и друге проевропске групације почеле су данас са лјепљењем плаката, мјесец дана уочи референдума на коме ће гласачи одлучити да ли прихватају споразум намјењен ограничењу јавних дефицита у 17-чланој зони евра, пренијела је агенција АП.

Ирска је једина чланица монетарне уније која ће о фискалном пакту одлучивати референдумом.

Министар спољних послова Ирске Имон Гилмор изјавио је да би његова земља била велики губитник када би гласачи одбацили пакт, додајући да би будуће опције финансирања Даблина биле озбиљно угрожене, а притисак на евро повећан.

Према анкетама у Ирској, већина испитаника планира да гласа за фискални пакт, на референдуму 31. маја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *