Иринеј Васељенски: Храм Светог Саве у Београду, замијениће Аја Софију у Цариграду

– То ће бити најукрашенији храм. Нажалост, чули сте да је Аја Софија поново постала џамија. То је био највећи храм којим се поносио читав хришћански свијет. Ево Богу хвала, православни свијет подиже Храм Светог Саве, који ће замијенити Аја Софију – рекао је патријарх Иринеј у Пролом Бањи, након што је освештао цркву Преображења Господњег.

недеља, 4 октобра, 2020 / 21:48

Он је прецизирао да у Храму Светог Саве има 15.500 мозаика и да је то највећа површина у мозаичкој умјетности.

Говорећи о Косову и Метохији, патријарх Иринеј је поручио да српски народ мора молитвом да га сачува.

– Ако Бог будео хтио да нам помогне, нико нам одмоћи не може – подсјетио је српски патријарх.

Он је напоменуо да је Косово и Метохија темељ српског народа, којем је све што има у својој историји тамо и поникло.

– Највише светиња имамо на Косову. То је земља која је натопљена крвљу оних који су бранили Косово, земља која је освештана моштима светих угодника Божијих – нагласио је патријарх.

Он је додао да се треба молити Богу и да врати српски народ из "бијелог свијета" – из Америке, Аустралије, Европе…

За Цркву Преображења Господњег у Пролом Бањи, патријарх је рекао да је подигнута на стијени, коју је назвао српским Тавором, односно мјестом гдје се Исус Христос преобразио и показао своју божанску природу.

Патријарх Иринеј је напоменуо да је некадашња област Светог Стефана Немање, у коју спадају Куршумлија и Пролом Бања, некада сва блистала храмовима и да нема села, ни шуме гдје се не налазе остаци неког храма.

Владика нишки Арсеније захвалио је патријарху Иринеју за благослове, те истакао да је ово историјски моменат и да је ова црква дочекала историјски дан да доживи своје освештање, односно крштење.

Патријарх Иринеј боравио је јуче и данас у Епархији нишкој поводом освећења великих светиња у Куршумлији и Пролом Бањи.

У манастиру Светог Николе у Куршумлији, најстаријој задужбини Великог жупана Стефана Немање, српски патријарх јуче је освештао звона на недавно реконструисаној сјеверној кули.