Иринеј на политичке и црквене теме

Патријарх српски Иринеј рекао је да не би прихватио никакав разговор са Шиптарима све док се српски народ не врати на Косово и Метохију, истакавши да то каже и политичарима. Данас наш народ страда на Косову и Метохији, то је ваљда једино место у свету где је згажена слобода једног народа, где један аутохтони народ […]

четвртак, 7 јануара, 2016 / 08:39

Патријарх српски Иринеј рекао је да не би прихватио никакав разговор са Шиптарима све док се српски народ не врати на Косово и Метохију, истакавши да то каже и политичарима.

Данас наш народ страда на Косову и Метохији, то је ваљда једино место у свету где је згажена слобода једног народа, где један аутохтони народ који је ту живео стотинама година, подизао своје велике светиње, данас се бори да их сачува од оних који желе да их присвоје", рекао је патријарх Иринеј за "Спутњик".

Он је рекао да се нада да ће Србија једног дана, уз улоге које имају Русија и Кина у свијету, успјети да сачува оно што је вијековима било српско на Косову.

"Уз помоћ наших пријатеља, на првом месту Русије. Али, надамо се да ће код многих проговорити и савест, сазнање и свест да је то увек било српско. А, што нас данас тамо нема, кривица је оних који су омогућили да будемо протерани и посебно што нам нису омогућили да се вратимо", рекао је патријарх Иринеј.

Он је истакао да би се многи Срби вратили, али да немају гдје да се врате, куће су им порушене, имања узурупирана, а они који су се вратили су изложени нападима и разним недјелима, која остају неоткривена и некажњена.

"То виде они који многима кроје капу, праве се да не виде и не знају, а све знају… Све се зна и све је познато, али политика има своју политику. Наша је трагедија што смо остали без некадашњих пријатеља, који су били и Французи, и Американци, и Енглези, а данас не знам колико су то", додао је патријарх Иринеј.

Он је рекао да Срби нису у интересу Запада, него је Западу у интересу неко други коме је допуштено и дато право да чини оно што, нажалост, чини, али је изразио наду да ће ваљда и та неправда доживјети крај.

Патријарх Ириењ је рекао да питање положаја и имовине СПЦ на Косову треба да рјешавају неки форуми, да се изнесе или у Европи или УН и да се нада да ће то једнога дана бити.

Што се тиче положаја Срба у Хрватској, он је навео да српску школу у Загребу готово свакодневно нападају и да су Срби у страху да ће бити нападнути.

"Готово свакодневно их нападају, и што је најтрагичније, младићи истог узраста кад дођу на ту станицу кажу: `Ово је православна станица, идемо да их кољемо`. То понављају деца, а то су вероватно чули или слушају и даље од својих најближих. Знају шта су њихови преци радили, знају како су Срби страдали", рекао је он.

Нажалост, додао је патријарх Иринеј, тај страх је и даље присутан код српског народа и ту нема слободе, а многи кад долазе у Загреб у цркву гледају да ли их неко посматра.

"То се дешава у једној хришћанској, католичкој земљи где смо до 11. века били једна црква, где смо се до јуче сматрали сродним народом, где смо некада заједнички живели и заједнички се борили за своја права у Аустроугарској. Данас Срби страхују да не доживе оно што је доживело преко милион њихових предака", каже патријарх Иринеј.

Он је додао да је у Хрватској Католичка црква врло присутна и да се плаши да оно што чини народ није неки знак од њихових духовника.

"Не бих желео и нећемо да верујемо да је то истина, али нажалост стварност нам говори својом реториком", каже патријарх Иринеј.

Говорећи о канонизацији Алојзија Степинца, патријарх иринеј је потвридо да је у писму папи Фрањи објаснио разлоге зашто не треба да буде проглашен свецем.

Патријарх Иринеј је оцијенио да је папи лично стало да дође до сазнања који су то разлози да је међу два тако блиска хришћанска народа, српског и хрватског, присутна таква мржња и непријатељство који су се показали у минулим временима и да се формира комисија која ће тражити коријене свега тога.

"Кад ће она почети са радом видећемо, али мислим да је то добар покушај да се ствари измене, да људи почну да размишљају на друкчији начин и о себи, и о другима", рекао је патријарх Иринеј.

Што се тиче могућег доласка папе у Србију, патријарх Иринеј је рекао да је питање како папа жели да дође у Србију – да ли као државник, или као римски епископ.

"Посматрано с аспекта Цркве и са мог личног аспекта, то је велики, значајан догађај, посета представника једне цркве — и ја ту не видим ништа лоше. На крају крајева, сви проблеми који искрсну решавају се на крају за столом. И сваки проблем је најбоље да се реши дијалогом и контактом. Даће Бог да ће једног дана да буде и такав један сусрет", рекао је партијарх Иринеј.

Он је додао да има доста разлога, почев од злочина над Србима у којима су учествовали и католички свештеници, да се та посјета помакне у касније вријеме.