Иринеј и СПЦ као тампон зона УН

Њихове светости патријарси српски Иринеј и антиохијски Јован Десети апеловали су да васељенски патријарх Вартоломеј успостави братски дијалог са Руском православном црквом да би се разријешио сукоб између Цариградске и Московске патријаршије и вратила свеза мира у Православној цркви.

субота, 20 октобра, 2018 / 17:55

"Опасно стање у православном свету, настало услед стања у Украјини, не може и даље потрајати, а да не настане стање трајне подјеле између свих чланова Православне цркве, што је од штете по свезу мира у православној плироми /пуноћа божанског/ и по њено сведочење у данашњем свету", наводи се у заједничкој изјави српског и антиохијског патријарха.

Они истичу да из тог разлога, с обзиром на хитну потребу да се избјегне даља ескалација садашње кризе, апелују да се успостави дијалог уз братску подршку и учешће свих других предстојатеља помјесних Православних аутокефалних цркава.

Српска и Антиохијска православна црква напомињу да је једино православна саборност дјелотворан начин да се избјегне да конфликтна питања између православних цркава не пређу у чиниоце отуђења, подјеле и издвајања међу њима, чиме би се запријетило јединству васколиког православног тијела.

Двије цркве изражавају велику забринутост због опасности од отуђивања, подјеле и издвајања које данас пријети помјесним православним аутокефалним црквама усљед једностраних одлука, те сматрају да је садашњи историјски тренутак веома тежак и осјетљив.

Цркве истичу да овај историјски тренутак захтијева више него икада много мудрости, стрпљења и духовне будности да би се очувао мир Православне цркве и њено јединство, те спријечило да то ескалира.

Православна црква је једна, света, саборна и апостолска, а није федерација или конфедерација цркава које би биле одвојене и независне једна од друге, које би поступале на основу својих интереса и свијету давала утисак да је та група цркава у сукобу, у расправи и у отуђивању једних од других, објављено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Српска и антиохијска црква тврде да је јачање јединства Православне цркве ствар од велике важности, јер је Црква данас изложена разним опасностима и изазовима које јој свијет причињава супростављеностима, подјелама, разним друштвеним и егзистенцијалним утицајима на људе.

Двије делегације су размотриле и сталне напоре која Српска црква предузима на свим нивоима да би очувала историјско, духовно и национално насљеђе, нарочито на Косову и Метохији, које је историјско извориште Српске цркве, те истакле важност подршке том напору.

Антиохијска и српска делегација размотриле су тешко и болно стање с којим се Антиохијска православна црква суочава у Сирији и Либану и у другим државама и друштвима Блиског Истока, те истакле важност подршке Антиохијској цркви у свему ономе што ће и даље чинити у њеном свједочењу спасења на Блиском Истоку.

Обје Цркве жале због трајног и најдубљег ћутања поводом отмице двојице јерараха из Алепа, митрополита Павла Јазигија и митрополита Јована Ибрахима, те апелују да локалне, регионалне и међународне инстанце и организације хитно предузму даље праћење овог предмета, открију судбину двојице јерараха и учине све што је могуће да буду ослобођени.

Посјета антиохијског патријарха Јована Десетог остварена је у контексту тешких и болних околности са којима се суочава Православна антиохијска црква у Сирији, Либану и на Блиском Истоку, а и с обзиром на кризу с којом се данас суочава Православна црква, напомињу на сајту СПЦ-а.3 КОМЕНТАРА

 1. Umesto da iste stavove otvoreno i principijelno zastupaju kako u Moskvi tako i u Beogradu, licemerni čelnici PC specijalizovani za prikrivanje ratnih zločina i veličanje njihovih protagonista, ali i ljubitelja svakog drugog kriminala počev od brutalnih ubistava do pedofilije i silovanja, odlučili su da do kraja potonu u sopstvnim lažima.
  „Православна црква је једна, света, саборна и апостолска, а није федерација или конфедерација цркава“…
  Svete lazi, pravoslavne.

 2. Irinej apelovao?
  Apel velike tezine o kojem ce vaseljenski patrijarh Vartolomej dobrano da razmisli!

  Irinej i svetost i dobronamjernost prema pravoslavlju i SPC koliko i vuk prema Aski.
  Dosada svi patrijarsi SPS su imali jedinstvenu podrsku srpskog naroda, do irineja.

  Politikantski patrijarh.
  Za mene, niti je svetost, niti moj patrijarh.A, poznajem , bogami, mnogo koji ga ne prihvataju za patrijarha.
  Ko s djavolom tikve sadi, na djavolskim je putevima.