Иринеј: Ћирилица је свето писмо и не треба га заборављати!

Ћирилица је свето писмо јер су на њему написана најљепша и најзначајнија дјела српске културе и историје, и зато га се не треба одрицати и заборављати, изјавио је синоћ патријарх српски Иринеј.  “Срамота је што смо ћирилично писмо готово заборавили. Када прођемо градом ријетко ћемо наћи ћириличне натписе и српска имена фирми, већ су они […]

петак, април 15, 2011 / 09:45

Ћирилица је свето писмо јер су на њему написана најљепша и најзначајнија дјела српске културе и историје, и зато га се не треба одрицати и заборављати, изјавио је синоћ патријарх српски Иринеј.

 “Срамота је што смо ћирилично писмо готово заборавили. Када прођемо градом ријетко ћемо наћи ћириличне натписе и српска имена фирми, већ су они написани страним писмом, па онај ко дође са стране може помислити да је у неком европском граду, а не у нашем српском Београду“, казао је патријарх Иринеј на скупу посвећеном “ћирилици у информатичком друштву“.

Не треба имати ништа против латинице, јер је она значајно писмо и добро је знати и једно и друго, али нема разлога нити оправдања да се стидимо ћирилице, казао је патријарх Иринеј у Парохијском дому Храма светог Саве.

“Наше писмо је свето, јер су на њему написана најљепша и најзначанија дјела, међу којима је Мирослављево јеванђеље, понос наше културе и писмености и којим у свету представљамо наш средњи вијек, век Немањића када смо били Европа, којој се данас нудимо да нас приме“, истакао је Иринеј.

Он је оцјенио да се одрицањем ћирилице удаљујемо од своје историје, културе и чинимо себе сиромашнима и зависнима од друге културе.

Патријарх је казао да је ово моменат када треба да се запитамо зашто је то тако, додајући да то сигурно није интерес српског народа, него неког ко жели да га обезличи.

“Нека да бог да свијест припадности српском народу буде што живља и да своју свијест и културу градимо на темељима које смо наслиједеили“, казао је Иринеј.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је казао да је ћирилично писмо у историји српског народа било просвећујуће и зато се поистовећује са српским народом.

“Ћирилично слово је подијелило судбину српског народа откако смо га примили до дана данашњег. Оно је прослављано, али и забрањивано, уништавано и бомбардовано, али је и васкрсавало у својој слободи и слави и отварало нас према свијету јер у њему нема искључивости, већ нам омогућава да разумијемо своју културу, а на тај начин и друге културе“, рекао је Јоаникије.

У организацији Удружења грађана “Кнез Мирослав" овом приликом свечано је отворена и изложба ћириличних фонтова “Ћирилица данас – проф. Стјепан Филеки", а посјетиоци ће до краја мјесеца имати прилику да се упознају са креативним рјешењима фонта ћириличног писма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *