Иринеј Бачки: Православљу пријети шизма гора од оне из 1054. године

Православљу први пут у историји пријети раскол тежи од оног између Истока и Запада, истакао је Његово преосвештенство владика бачки Иринеј, поводом упозорења Руске православне цркве да је цијели православни свијет у опасности послије одлуке Васељенске /Цариградске/ патријаршије о постављењу „егзарха“ у Украјини.

понедељак, 24 септембра, 2018 / 10:54

Он је нагласио да се први пут у историји православне цркве над њом надвија реална опасност од новог великог раскола, овог пута не између хришћанског Истока и Запада, него унутар самог Истока.

„Ако би дошло до тога, а ја се надам да, упркос свему, неће доћи, то би био већи и тежи раскол од свих претходних у историји Цркве, квантитативно већи и од раскола из 1054. године, с обзиром на данашњу бројност помесних православних цркава и њихову раширеност у свету“, рекао је владика Иринеј за „Политику“.

Он је појаснио да двојица „егзарха“, изасланика у Кијеву нису тамо постављени, него послати на неко вријеме у конкретној мисији спровођења плана о додјељивању аутокефалије украјинским расколницима више боја и врста, против воље законите и једине канонске Православне цркве у Украјини.

Коментаришући изјаву васељенског патријарха да је тај процес „неповратан и биће настављен“, владика Иринеј каже да сматра да у историји нема неповратних процеса, чак и када су окончани, „а камоли када су у току и тек треба да буду окончани“.

Он је изразио наду да Цариградска патријаршија „неће прећи фатални Рубикон и да ће светињу јединства цркве ставити изнад овоземаљских примата, антагонизама, интереса, утицаја…“.

Владика Иринеј напоменуо је и да Српска православна црква не прихвата постојање два различита, притом завађена, православља, једног „фанариотског“, а другог „московског“, већ да вјерује у једну, свету, саборну и апостолску Христову цркву.

„Укратко, нисмо за Москву, него за пуно поштовање вековног канонског поретка, и нисмо против Цариграда, него против сваке иницијативе која би, чак и независно од добрих намера, сигурно изазвала још теже потресе и поделе од оних које већ имамо“, поручио је епископ Иринеј.

На питање да ли постоји могућност да се, ако неканонске црквене структуре у Украјини на овај начин добију аутокефалност, слично догоди и у Македонији, гдје, такође, постоје и канонска Црква и непризнате структуре, владика бачки упозорава да ако нешто прође у Украјини, проћи ће не само и у Македонији, него и у Црној Гори, Абхазији „и гдје год наручиоци и извршиоци замисле, чак, можда и у Грчкој“.3 КОМЕНТАРА

 1. Ако дође до шизме мене упиште на грчки списак. За сваки случај да на вријеме кажем.

  Него, што јуче не бијаше Вукоте у Требињу на рукоположењу.?

 2. ИРИНЕЈ БАЧКИ: ПРАВОСЛАВЉУ ПРИЈЕТИ ШИЗМА ГОРА ОД ОНЕ ИЗ 1054. ГОДИНЕ

  Sizma(raskol)

  Horoz,vidim da se razumijes.

  Pita me komsija Mujo kako je bio tad najveci raskol pravoslavlja ako je i samo nastalo iz raskola.Usutkah ga sa balijo sta ti znas.I bogami ucuti.

  Al mi ostade hator.Bi li znao to pojesniti.

 3. И католичанство је настало из раскола.

  Међутим, пуно би нам било интересантније да ти нама разјасниш мало око сунија, шија, алевита, исмаилита, вехабита … Де ти нама мало о томе.

  Сваки дан због тога падне хиљаде глава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *