ИРБ РС тужила Бобар банку

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) тужила је бијељинску Бобар банку због тога што ликвидациони управник банке Миле Максимовић није дозволио да, након покретања ликвидационог поступка, ИРБ преузме своје кредите вриједне 31,83 милиона марака које је пласирала преко Бобар банке. Директор ИРБ-а Снежана Вујнић потврдила је за пословни портал Капитал да су тужили Бобар банку […]

субота, 9 јануара, 2016 / 21:46

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) тужила је бијељинску Бобар банку због тога што ликвидациони управник банке Миле Максимовић није дозволио да, након покретања ликвидационог поступка, ИРБ преузме своје кредите вриједне 31,83 милиона марака које је пласирала преко Бобар банке.

Директор ИРБ-а Снежана Вујнић потврдила је за пословни портал Капитал да су тужили Бобар банку у ликвидацији наводећи да су кредити које је ИРБ пласирала преко ове банке углавном уредно враћани те да, према њиховим информацијама, те клијенте преузимају неке комерцијалне банке које им дају повољније кредите како би затворили постојеће у Бобар банци.

„Ликвидациони управник је сматрао да ми немамо право да преузмемо свој портфељ иако смо га на вријеме обавијестили да смо спремни да га преузмемо и то је било предвиђено и уговором. По уговору имамо могућност да своја потраживања пренесемо на другу банку или да ми од крајњих корисника наплаћујемо те кредите. То је сада на суду и видјећемо каква ће бити коначна одлука“, казала је Вујнићева.

Она је нагласила да је ИРБ преко Бобар банке пласирала више од 41 милион КМ кредита и да је ова банка до отварања ликвидационог поступка уредно сервисирала све обавезе према ИРБ-у.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић каже да још увијек није добио тужбу и да због тога не може ништа да коментарише.

„И ја имам информацију да је тужба поднесена, али је још увијек нисам добио. Када добијем тужбу, онда можемо разговарати. Они су пријавили потраживања као зајам који је ИРБ дала Бобар банци и то им је признато“, рекао је Максимовић.

Агенција за банкарство РС увела је крајем новембра 2014. године принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са законом. Крајем децембра исте године Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације.