ИРБ: 15 милиона Интегра Инжењерингу

Инвестиционо развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) дала је кредит од 15 милиона КМ фирми "Интегра Инжењеринг" доо Бања Лука, једној од чланица корпорације "Интеграл Инжењеринг" на чијем челу је Слободан Станковић, сазнаје капитал.ба Фирма „Интегра Инжењеринг“ је добила 15 милиона КМ од ИРБ, а који она додјељује директно, без посредовања комерцијалних банака, а из […]

субота, 3 септембра, 2011 / 18:25

Инвестиционо развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) дала је кредит од 15 милиона КМ фирми "Интегра Инжењеринг" доо Бања Лука, једној од чланица корпорације "Интеграл Инжењеринг" на чијем челу је Слободан Станковић, сазнаје капитал.ба

Фирма „Интегра Инжењеринг“ је добила 15 милиона КМ од ИРБ, а који она додјељује директно, без посредовања комерцијалних банака, а из кредитне линије Европске инвестиционе банке по каматној стопи која се креће од 5,00 до максимално 5,55 одсто.

Ово је први кредит из ове кредитне линије и један од највећих кредита који је ИРБ од оснивања додијелила неком правном лицу у РС.

У Бази података од додијељеним кредитима, види се да је ИРБ била веома експедитивна. Захтјев за кредит је предат ИРБ-у 14. јуна ове године. Мјесец дана касније односно 14. јула кредит је одобрен на Кредитном одбору ИРБ, а исти дан и на Кредитном одбору Скупштине акционара ИРБ РС, којим предсједава предсједник Владе РС Александар Џомбић.

Ово није први кредит који је ИРБ одобрила „Интегра Инжењерингу“. Прије двије године „Интегра“ је добила кредит од пет милиона КМ, а конзорцијум „Интеграл Инжењеринг“ додатних пет милиона КМ.

Укупно до сада ове двије фирме су од ИРБ, за двије године добиле повољних кредита у износу од 25 милиона КМ.

ИРБ на располагању по овој кредитној линији Европске инвестиционе банке има 97 791 500 КМ, односно сада 82,7 милиона КМ ако се одузме кредит додијељен „Интегра Инжењерингу“.

За средства из ове кредитне линије влада огромно интересовање, јер ово је, ако се изузму борачки кредити, први пут да је ИРБ одустала од свог основног принципа који је поставио њен први директор Јасминко Јотић, додјеле кредита искључиво преко комерцијалних банака јер тако оне сносе ризик пласмана.

У овој кредитној линији од ЕИБ-а, ИРБ директно пласира кредите и одговара за њихову наплату, што се сматра веома ризичним, због могућег политичкој утицаја у избору фирми које испуњавају услове.

До сада је већ 21 фирма поднијела захтјев за кредитом из ове кредитне линије, између осталих: „Екватор“ Бања Лука, „Елвако“ Бијелина, „Синекоп“ Градишка и „Енерголинија“ Зворник.0 КОМЕНТАРА