Иран: Западне земље не поштују људска права

ТЕХЕРАН – Забрана ношења бурки или никаба на јавним мјестима у Француској представља "лош метод који, сасвим извјесно, неће донијети добре резултате", оцијенио је данас портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст. Мехманпараст је на редовној конференцији за новинара рекао да је то што муслиманске жене носе бурке дио њиховог права и да је свако […]

уторак, 12 априла, 2011 / 13:30

ТЕХЕРАН – Забрана ношења бурки или никаба на јавним мјестима у Француској представља "лош метод који, сасвим извјесно, неће донијети добре резултате", оцијенио је данас портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст.

Мехманпараст је на редовној конференцији за новинара рекао да је то што муслиманске жене носе бурке дио њиховог права и да је свако спречавање знак одсуства слободе.

"То је лош метод који, извјесно, неће дати добре резултате. Ниједна држава не треба да ради против вјерских опредјељења", додао је портпарол и нагласио да постоји много примјера који показују да западне земље не поштују права људи и да су равнодушне према вјерском вријеђању.

Жене које на јавним мјестима у Француској носе одјећу која потпуно покрива лице биће новчано кажњене, у складу са новим законом који је јуче ступио на снагу.

Велики број муслимана изразио је противљење овом закону. Међутим, француски муслимански савјет, представничко тијело ислама у Француској, оцијенио је да бурка одговара екстремистичком, литералистичком читању Курана, а не вјерској обавези".