Иран забранио "Бетлфилд 3"

Иран је забранио америчку видео игру "Бетлфилд 3″ која симулира амерички напад на Техеран, потврдила је полиција, а у понедјељак објавио ирански недјељник. Бетлфилд 3 произвођача Електроник Артс (ЕА) симулира напад на ирански главни град оклопним возилима и америчким борбеним авионима, а играчи преузимају улоге америчких маринаца који изводе напад. “Свим продавницама компјутерске опреме забрањена […]

уторак, 29 новембра, 2011 / 16:27

Иран је забранио америчку видео игру "Бетлфилд 3″ која симулира амерички напад на Техеран, потврдила је полиција, а у понедјељак објавио ирански недјељник.

Бетлфилд 3 произвођача Електроник Артс (ЕА) симулира напад на ирански главни град оклопним возилима и америчким борбеним авионима, а играчи преузимају улоге америчких маринаца који изводе напад.

“Свим продавницама компјутерске опреме забрањена је продаја те противзаконите игре”, рекао је званичник иранске обавјштајне службе под условом да остане неименован, пренио је недјељник Аср-е Ертебат.

Бетлфилд 3 почиње на ирачко-иранској граници гдје се америчке снаге боре против непријатељске милиције, садржи мисије у Паризу и Њујорку, а завршава се нападом на Техеран у контексту нуклеарне пријетње.

Игра је продата у пет милиона примјерака откако је лансирана у окторбру, а у ММОГ верзији, до 24 особа може истовремено учествовати у борбеним операцијама на различитим локацијама у иранској престоници.

ЕА нема службених дистрибутера у Ирану, али “пиратске верзије” њених игара, широко су распрострањене. Ово је прва званична забрана видео игре у Ирану, у ком власти редовно критикују западну културу и заговарају домаћу производњу “исламских видео игара”.

Хиљаде младих Иранаца у петицији објаљеној на интернету осудиле су тај “производ који у међународној заједници распирује страх од Ирана”.

Сједињене Државе и Израел годинама оптужују Иран да покушава да развије нуклеарно оружје, а Иран оптужбе одбацује и тврди да нуклеарни програм развија у цивилне сврхе.