Иран се жалио швајцарском амбасадору (јер америчког у Техерану нема)

Техеран има "необориве" доказе да је оборена америчка беспилотна летјелица ушла у ирански ваздушни простор, супротно тврдњама САД-а, саопштило је данас иранско Министарство иностраних послова.

петак, 21 јуна, 2019 / 17:15

Замјеник шефа иранске дипломатије Абас Арагчи енергично је протестовао швајцарском амбасадору у Техерану који заступа америчке интересе, рекавши да Иран посједује "необориве" доказе да је беспилотна летјелица повриједила ирански ваздушни простор.

"Остаци летјелице пронађени су у иранским територијалним водама", рекао је Арагчи амбасадору Маркусу Лајтнеру током хитног телефонског разговора, наводи се у саопштењу иранског министарства и додаје да су САД позване да поштују вадушну и поморску границу Ирана.

Арагчи је поновио да Иран не жели рат упозоравајући америчке снаге да ће Техеран одговорити на све "непромишљене мјере" у региону.

Вашингтон је у међувремену забранио америчким авиокомпанијама да до даљег надлијећу ваздушни простор под контролом Техерана изнад Оманског залива послије обарање беспилотне летјелице, која је, према америчким тврдњама, била 34 километара од иранске територије.

То ограничење се уводи због "појачаних војних активности и растућих политичких тензија у региону" што може да буде опасно за америчко цивилно ваздухопловство, навеле су америчке власти.