Иран ракетирао америчке базе у Ираку

Иран је испалио више од 12 балистичких пројектила на две војне базе у Ираку у којима се налазе амерички војници, а Иранска Револуционарна гарда, која је преузела одговорност за напад, навела је да су напади на базе "освета за убиство команданта јединице Кудс Касима Сулејманија”.

среда, 8 јануара, 2020 / 13:09

Напад на базу у Ираку потврдио је из Пентагона, а ракете су лансиране са територије Ирана.

Погођене су базе Ал Асад и Ирбил. Неименовани амерички званичник рекао је да САД "немају сазнања о америчким жртвама”, али да се ситуација још процјењује, преноси Ројтерс.

Напад на базе Ал Асад и Ербил се догодио само неколико сати пошто је сахрањен командант иранске елитне јединице Кудс, генерал Касем Сулејмани убијен у ваздушном нападу САД у Багдаду.

Предсједник Доналд Трамп је, неколико сати после напада, на Твитеру написао да је "све у реду” и да се ради на утврђивању броја жртава и причињене штете.

"За сада све иде добро! Имамо најмоћнију и најбоље опремљену војску на свијету! Обратићу се нацији сутра ујутру”, написао је амерички предсједник на Твитеру.

Један од команданта Револуционарне гарде рекао је иранским медијима да су ракетни напади на америчке мете у Ираку први корак и да Техеран неће штедити Американце.

"Амерички предсједник Доналд Трамп требало би да размисли о повлачењу снага из региона, да не би биле у нашем домету”, пренијела је иранска државна телевизија, цитирајући неименованог команданта.

Ирански шеф дипломатије Џавад Зариф твитовао је после напада да је Иран предузео пропорционалне мјере у самоодбрани, у складу са чланом 51 повеље Уједињених нација, да не жели ескалацију ни рат али да ће се бранити против сваке агресије.