Иран против ракетног штита НАТО-а у Турској

Техеран је критиковао Турску што је пристала да се на њеној територији поставе радари, као дио ракетног одбрамбеног система НАТО-а у Европи. „Ми вјерујемо да било која врста присуства земаља изван региона на нашим границама неће побољшати безбједност, напротив довешће до погоршања”, пренјела је званична агенција ИРНА ријечи једног званичника у МИП-у у Техерану. У […]

понедељак, 5 септембра, 2011 / 19:02

Техеран је критиковао Турску што је пристала да се на њеној територији поставе радари, као дио ракетног одбрамбеног система НАТО-а у Европи.

„Ми вјерујемо да било која врста присуства земаља изван региона на нашим границама неће побољшати безбједност, напротив довешће до погоршања”, пренјела је званична агенција ИРНА ријечи једног званичника у МИП-у у Техерану.

У Техерану се, такође, додаје да су „Иран и Турска две пријатељске суседне земље и да су у стању да саме осигурају њихову безбедност без било какве војне интервенције са стране”.

Анкара је прошле седмице саопштила да је постигнут договор да се на њеној територији поставе дијелови радарских система НАТО-а , што је одмах поздрављено у Вашигтону.

Лидери 28 земаља чланица НАТО-а прошле године на самиту у Лисабону су се договорили о постављању ракетног одбрамбеног система у источном дијелу континента. Он ће бити инсталиран у Румунији, Бугарској, Турској, као и на бродовима који ће бити стационирани у региону.

Турска је тада свој пристанак условила да се у документима алијансе не помиње Иран, као могућа претња безбједности НАТО-а, што је на крају и прихваћено.

У Вашингтону сматрају да Иран ради на производњи нуклеарног оружја и да је то претња НАТО-у, што у Техрену демантују и тврде да су у питању мирнодопски пројекти.Оставите одговор