Иран признао да је срушио украјински авион

Иранске власти признају да је авион украјинске компаније МАУ, који се недавно срушио поред Техерана, оборен ракетом, као и да је у питању "људска грешка".

субота, 11 јануара, 2020 / 20:43

Украјински авион "Боинг 737" на лету за Кијев 8. јануара срушио се одмах након полетања са аеродрома у Техерану, а свих 176 путника и чланова посаде су погинули.

Из иранског Генералштаба наводи се и да је авион оборен јер је летио у близини важног војног објекта, а до инцидента је дошло јер се све то одвијало у тренутку повишене борбене готовости повезане са могућим одговором на америчке ракетне нападе у Ираку.

Ирански предсједник Хасан Рохани наложио је да се предузму мјере како би се исплатиле компензације свим породицама погинулих због ове трагедије.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да његова земља инсистира на томе да Иран призна апсолутну кривицу због обарања авиона, као и да званични Техеран упути Украјини извињење због тог инцидента.

Зеленски је нагласио и да Украјина од Ирана очекује да спроведе пуну истрагу како би се сви одговорни за ову трагедију привели пред лице правде. Поред тога, Украјина очекује од Ирана да исплати компензације свим породицама погинулих, као и да врати тијела страдалих путника.

Руси подсјетили на обарање авиона изнад Украјине

Иран није "сакрио главу у пијесак" и поступио је достојанствено признавши кривицу за обарање украјинског авиона, изјавио је замјеник шефа Комитета за међународне послове Савјета федерације Русије Владимир Џабаров.

"Иран би сада требало да се званично извини и исплати компензације свим породицама погинулих. Сада ће се на Иран вјероватно обрушити западна пропаганда — како је то једна опасна земља", оцијенио је Џабаров.

Навео је и да су западне земље у веома кратком року, према подацима са радара, утврдиле да је у питању ракетни напад на овај авион.

"Исто тако је могло лако да се утврди и ко је оборио малезијски авион изнад Украјине, али очигледно је Западу то било неисплативо", закључио је.

Ирански официр: Боље да сам умро

Командант војно-космичких снага Корпуса чувара исламске револуције Амир Али Хаџизаде изјавио је да је до обарања украјинског авиона дошло јер је противваздухопловни систем препознао украјински авион као крстарећу ракету, на удаљености од око 19 километара.

Према његовим ријечима, веза оператера ПВО са командом је у том тренутку била у прекиду како би потврдио одлуку о обарању авиона, те је он на располагању имао свега 10 секунди да сам донесе одлуку — да ли да обори мету или не.

"Направио је погрешан избор", додао је он.

Хаџизаде је истакао и да Чувари исламске револуције преузимајупуну одговорност због овог инцидента и спремни су да се повинују било каквој одлуци власти.

У другом појављивању у медијима, Хаџизаде је изјавио да је оног тренутка када је сазнао за обарање авиона "пожелио да је мртав".

Он је додао да је Генералштаб оружаних снага Ирана сазнао је да је украјински авион оборен ракетом још у сриједу, али није о томе обавијестио руководство цивилне авијације,

"Цивилна авијација до данас (субота) није била обавијештена о томе да је разлог што се срушио тај авион био ракета. Ја сам о томе био обавијештен још у сриједу ујутру. Тада је формирана група за истрагу, а они који су били обавијештени о правој истини били су изоловани и њима је било строго забрањено да било шта кажу", рекао је Хаџизаде.

Према његовим ријечима, челници Агенције за цивилно ваздухопловство ништа нису о томе знали и поступали су исправно, стога и сва одговорност лежи на Корпусу чувара исламске револуције и на Генералштабу иранских оружаних снага.Оставите одговор