Иран изложио из САД враћено културно благо

У Државном музеју Ирана у сриједу је отворена изложба око 300 клинописних глинених таблица, враћених из Сједињених Америчких Држава после вишедеценијске судске битке.

петак, 11 октобра, 2019 / 08:54

Изложба је отворена после поврата археолошких налаза заплијењених због судског процеса којег су покренули амерички држављани, преживјели из терористичког напада Хамаса 1997. године у Израелу.

Таблице су пронађене у рушевинама Персеполиса, главног града персијског Ахеменидског царства (6. – 4. век пре нове ере) на југу Ирана. Предање каже да је Кир Велики, који је владао за вријеме Ахеменидског царства, ослободио Јевреје из вавилонског заточеништва 539. године прије нове ере, омогућавајући им да се врате кући и подигну Други храм.

Изложени радови су из пошиљке од 1783 глинених таблица и дијелова таблица које је у Иран вратио Оријентални институт Универзитета у Чикагу.

Велики дио таблица враћен је у три наврата у периоду између 1948. и 2004. године, прије него што је њихов потпуни повраћај спречен судском одлуком по основу тужбе коју су покренули амерички држављни, преживели из терористичког напада палестинске терористичке групе Хамас 1997. године у Израелу.

Оптужујући Техеран за подршку оружаној групи, тужитељи су захтевали заплену и продају таблица, да би се од Ирана наплатило 71,5 милиона долара досуђене казне.

Поступак је завршен тек фебруара 2018. године када је одлуком Врховног суда САД забрањена заплијена ових археолошких налаза.

Али поновно успостављање америчких санкција Исламској републици од августа 2018. године отежава повратак антиквитета у Иран.

Јер ту је „размјена“ Ирана и САД, поготово са америчким министарством финансија које мора да да одобрење, како рече управник Државног музеја Ирана Мухамед Реза Каргар за АФП.

Додајући да „нема разлога за бригу“ у погледу поврата преосталих предмета.

— Жестоко се боримо да таблице буду на сигурном и да их вратимо у Иран, на шта смо утрошили милионе долара — изјавио је Кристофер Вудс, управник Оријенталног института Универзитета у Чикагу, алудирајући на трошкове парничења Института до доношења одлуке Врховног суда.

— Надамо се да ће следећа испорука бити много бржа и већа, јер таблице помажу бољем разумијевању организације ахеменидског друштва, његових институција управе и подршке. Из њих смо сазнали и имена неких важних припадника владајуће класе и, много важније, на који начин су владали — рекао је Кристофер Вудс за АФП.

Извори: АФП, Тајмс оф Израел
Превод „Ћирилизовано“Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *