Иран и Америка: Ко ће први трепнути

Како тензије између Ирана и Запада због пријетње Техерана да блокирају кључну руту снабдијевања нафте, све је више спекулација да ли ће се ситуација развити у војни сукоб. Или се можда ради само о игри коју американци зову "кукавица" (буквално преведено пиле)? Амерички носач авиона је примијећен у близини мореуза Хормуз, гдје иранска морнарица је […]

петак, децембар 30, 2011 / 12:52

Како тензије између Ирана и Запада због пријетње Техерана да блокирају кључну руту снабдијевања нафте, све је више спекулација да ли ће се ситуација развити у војни сукоб.

Или се можда ради само о игри коју американци зову "кукавица" (буквално преведено пиле)?

Амерички носач авиона је примијећен у близини мореуза Хормуз, гдје иранска морнарица је спроводи војне вежбе.

Главнокомандујући иранске морнарице раније је тврдио да затварање мореуза бити лак посао за иранске снаге. У америчком одговору САД су поручиле да ометање транзита или пролазак бродова кроз мореуз неће бити толерисано.

Према ријечима високог руског морнаричког званичника, борбени потенцијал америчких поморских група која је ушла мореуз Хормуз је моћнији од иранске морнарице и приморских снага у региону.

"Борбени ресурси иранске морнарице су неупоредиви са потенцијалима америчких носача авиона који су ушли у мореуз Хормуз, и нису у стању борити се против њих. Не, сигурно не ", каже замјеник командира морнарице адмирал Ивана Капитанетс за Интерфакс.

Носач авиона Џон С Стенис и пратећи бродови су ушли у области поморске вјежбе иранске источно од мореуза Хормуз.

"Ирански морнарица је приморског типа и може да заштити интересе земље у приобалним водама. Што се тиче Американаца, њихове поморске снаге су потпуно усмјерене на океанске сукобе", рекао је руски поморски командант.

Ирански поморски командант се не слаже са овим оцјенама. Сеиед Махмуд Мусави, заменик команданта иранске морнарице за операције, рекао је да је иранска морнарица била спремна да се суочи са страним поморским трупама које улазиле у области њених војних вежби.

Упркос напетој ситуацији и ратничким изјавама са обе стране, Капитанетс вјерује ће обе стране показати уздржаност.

"САД акције су свакако провокативне, али је мало вјероватно да ситуација иде тако далеко да би довело до директног војног сукоба", рекао је он "Наравно, ситуација у региону је врло компликована, али је мало вјероватно да прерасте у војне акције.".

Сукоб ником не доноси предност

Истраживачки новинар Едвин Блек каже за РТ да би пуни војни сукоб обогаљио од нафте зависну Америку – као и остатак свијета.

Међутим Стивен Шорк, уредник билтена трговине енергијом Шорк рипорт, тврди да Иран блефира, јер "једноставно не може да приушти да не продају своје нафтне на свјетском тржишту."

"Ако Иран не може да допремити своју нафту на свјетско тржиште, не може да добије ни петродоларе", каже Шорк је за РТ.

Штавише, Шорк додаје да Иран нема прерађивачке капацитете.

"Уколико Иран настави овим путем, сами ће се изоловали, неће имати приступ страном капиталу и да неће имати приступ довољно осталих производа."

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *