Иран: Егзекуције осуђеника

У Ирану је данас погубљено 12 људи осуђених за трговину дрогом и друга кривична дјела, јавила је агенција Мехр. Седам људи је погубљено због трговине и кријумчарења дрогом, а пет због отмице, силовања, убиства и оружане пљачке. Осуђени дилери дрогом погубљени су рано јутрос у централној провинцији Фарс унутар затворског комплекса, док су петорица објешена […]

недеља, 15 јануара, 2012 / 16:16

У Ирану је данас погубљено 12 људи осуђених за трговину дрогом и друга кривична дјела, јавила је агенција Мехр.

Седам људи је погубљено због трговине и кријумчарења дрогом, а пет због отмице, силовања, убиства и оружане пљачке.

Осуђени дилери дрогом погубљени су рано јутрос у централној провинцији Фарс унутар затворског комплекса, док су петорица објешена јавно као опомена другима, јавља Мехр.

Групе за људска права често критикују Иран због високе стопе погубљења.

Само за кривична дјела у вези са дрогом у Ирану је погубљено 488 људи 2011. године, саопштила је група "Амнести интернешенел".

Иран је одбацио оптужбе за кршења људских права рекавши да овај облик правде значи мање криминала.

Иран је главна транзитна рута за наркотике прокријумчарене из сусједног Авганистана, који производи више од 90 одсто опијума за свјетско тржиште.

Иран је посљедњих година примио међународну помоћ од неколико земаља ЕУ и УН за сузбијање протока дроге преко њених граница.

Убиство, прељуба, силовање, трговина дрогом и отпадништво од вјере кажњавају се смрћу у Ирану према шеријатском закону који је на снази од Исламске револуције 1979. године.