Ипсос стратеџик: Исти проценат вјерује РТРС-у и Додику

Грађани РС углавном вјерују медијима у РС, а не вјерују медијима у ФБиХ, показало је посљедње истраживање агенције "Ипсос Стратеџик Маркетинг". Истраживање које је спроведено од 24. до 28. октобра на узроку од 1.005 становника показало је да грађани Републике Српске највеће повјерење имају у Радио-телевизију Републике Српске и БН телевизију, којима углавном вјерује 45 […]

среда, 6 новембра, 2013 / 09:50

Грађани РС углавном вјерују медијима у РС, а не вјерују медијима у ФБиХ, показало је посљедње истраживање агенције "Ипсос Стратеџик Маркетинг".

Истраживање које је спроведено од 24. до 28. октобра на узроку од 1.005 становника показало је да грађани Републике Српске највеће повјерење имају у Радио-телевизију Републике Српске и БН телевизију, којима углавном вјерује 45 одсто становништва, с тим да 30 одсто испитаних у потпуности вјерује БНТВ, у односу на 17 одсто оних који у потпуности вјерује РТРС.

Послије РТРС и БНТВ, грађани углавном вјерују Алтернативној телевизији, док најмање повјерења имају у Федералну ТВ, БХТВ и Пинк БиХ.

Што се тиче медија из ФБиХ, 33 одсто испитаника уопште нема повјерење у те медије. Према овом истраживању, 32 одсто испитаника углавном нема повјерења у ФТВ, а сличан резултат истраживања је и када је у питању БХТВ јер у информације те медијске куће 31 одсто испитаника уопште нема повјерења, док 34 одсто углавном нема повјерења, а само је четири одсто оних који у потпуности вјерују овом јавном сервису, показали су резултати "Ипсос" истраживања.

Ипсос стратеџик: СНСД најпопуларнији у народу, а Додик значајнији од Нолета

У Пинк телевизију 22 одсто становништва уопште нема повјерење. Према добијеним подацима, 28 одсто је испитаних који углавном не вјерују овој медијској кући, а само је седам одсто оних који им у потпуности вјерују.

Када су у питању штампани медији, испитани грађани РС највише повјерења имају у "Блиц", "Глас Српске" и "Пресс РС" па тако 46 одсто испитаних углавном вјерује "Блицу", 43 одсто "Гласу Српске" и 42 одсто "Прессу РС".

Испитани грађани повјерење имају и у "Политику" и "Независне новине", којима углавном вјерује 35 одсто испитаних грађана.

Што се тиче принтаних медија, по десет одсто становника у потпуности вјерује "Гласу Српске", "Блицу" и "Прессу РС", док потпуно повјерење у "Политику" има седам одсто анкетираних, а слиједе их "Независне новине".