Интервју са Михајлом Траваром: Што да не?

"ВРАТИМО ВЈЕРУ ЈЕДНИ У ДРУГЕ, УЧИНИМО БАЊАЛУКУ БОЉИМ МЈЕСТОМ ЗА ЖИВОТ"

понедељак, 4 септембра, 2017 / 17:17

На адресу Фронтал.СРБ је доста раније стигао текст у којем нас се нуди интервјуом новог шефа Градског одбора ДНС Бања Лука. Било је то давно. Кад су били маневри око напрасне смјене Будимира Балабана са мјеста предсједника скупштине Града Бања Лука, већ били обављени. А данас, као да су већ и заборављени.

Објављујемо овај интервју пун промотивног жара, чисто као оглед да ли неким интервјуима прође вријеме. Може ли се то десити? У крајњу руку што да не? Докле год има оних који не знају ко је човјек, а занима их.

Нема потребе за хвала, нахвалили се сами

"Морамо водити рачуна о свим нашим члановима, цијенити њихов активизам и посвећеност идејама које Демократски народни савез (ДНС) промовише, бирати стручне, одговорне и честите људе за наше кадрове, како би били поносни на оне који нас представљају. Такав однос треба градити према свим становницима Бањалуке и Републике Српске, и треба да урадимо све да нас као такве упознају и запамте", истакао је, у интервјуу за интернет портал Градског одбора ДНС Бањалука, Михајло Травар, замјеник предсједника Градског одбора ДНС-а Бањалука.

Господине Травар, као доктор машинских наука, ванредни професор и истакнути научно-истраживачки радник, већ дуже вријеме активно учествујете у политичком животу Бањалуке и Републике Српске. Поред свега наведеног, обављате и функцију замјеника предсједника Градског одбора ДНС Бањалука. Шта вас је навело да се политички ангажујете и зашто ДНС?

ТРАВАР: Мислим да је добро да се сви ми бавимо политиком, јер се она већ бави нама и да нам је управо политика направила највеће проблеме. Једноставно речено, чак и да се не бавимо политиком, морамо бити свјесни тога да политика утиче на нас, на наше животе, на будућност наше дјеце, тако да не смијемо пропустити прилику да преко политике мијењамо свијет на боље и остваримо своје идеје, да дамо свој допринос и дискутујемо о темама које нас занимају и на крају крајева размјенимо мишљење с другим људима. Наравно да сам и раније пратио шта се дешава и имао свој политички став, али тешко се било одлучити за први корак, јер је доминантно мишљење код већине људи, па искрен да будем и код мене је било, да не можемо ништа промијенити. Сви смо ми жељели да се политика мање бави нашим животима а и ми њом, а с друге стране смо били свјесни значаја политике и незадовољни што то све не функционише онако како би ми жељели. Знамо да велики број људи улази у политику из вјеровања да ће тако ријешити животне проблеме, а то је погубно по цјелокупно друштво. Потребни су нам људи који су без политике изградили и себе и своје животе, јер такви људи сигурно могу иницирати промјене и одлучивати како им здрав разум налаже. Спреман сам, као озбиљан и одговоран човјек, да кажем шта мислим о свему што се догађа око нас и ево сада већ са одређеним политичким искуством, сматрам да је политички активизам озбиљна ствар.

Спремност и опредјељење ДНС-а да се бори за слободу, мир, правду, једнакости и равноправност и брига о сваком члану друштва, што су опште вриједности од којих ДНС не одступа, усмјерили су ме ка овој странци.Разговор са потпредсједником ДНС и предсједником Градског одбора ДНС Бањалука, госп. НедељкомЧубриловићем, улио ми је наду да неке ствари могу да се мијењају и оно што је за мене у том тренутку било најбитније, јесте да сам стекао повјерење у њега као човјека и политичара. Тај разговор ме је довео до многих добрих и драгих људи у ДНС БЛ, а мени већи мотив од рада са драгим људима не треба. Сада након двије године политичког активизма, могу рећи да сам донио исправну одлуку.

Породичан сте човјек, отац троје дјеце. Ваша биографија изузетно је богата, објавили сте више од 40 научно-истраживачких радова, монографија, уџбеника и дали значајан допринос напретку Републике Српске кроз рад у многим стручним комисијама, пројектним тимовима… Да ли научно-истраживачки радник треба да буде политички активан и може ли успјешно да се носи са свакодневним политичким изазовима?

ТРАВАР: Као почетак одговора на ово питање, цитирао бих пјесника и романописца Чарлса Буковског, који је рекао: "Проблем са данашњим свијетом је тај што су интелигентни људи пуни сумњи, док су глупи пуни самопоуздања". Та његова мисао као да је намијењена овом нашем простору и садашњем времену. Људи од струке и науке, увијек су пуни сумње, анализирају одређене процесе и догађаје из више углова, и желе да буду сигурни у своју способност и стручност да се баве одређеним активностима. Нажалост, неки други су спремни на све, и не рамишљају уопште о посљедицама својих одлука и поступака. То ми личи на сцену из филма Балкан експрес, када у завршној сцени филма Бата Живојиновић вози авион за Казабланку, а Бора Тодоровић га изненађено пита: "Откад ти знаш да возиш", на шта му Бата опуштено одговара: "Ко каже да знам"Научно-истраживачки радник треба и мора, да буде политички активан. Упориште за овакав одговор, је да неко ко је способан да се бави науком и струком – мора бити спреман да своје знање примијени у многим сегментима живота, па и у политици. Потребна је само добра воља и жеља да се ради за добро свих, да се жели нешто промијенити и да се не очекује превише у кратком периоду.

Као замјеник предсједника Градског одбора ДНС-а Бањалука, какво је ваше виђење политичке ситуације у граду на Врбасу и који су то проблеми које треба приоритетно рјешавати?

ТРАВАР: Мислим да прије свега требамо сви бити свјесни да национални интереси морају бити стављени у први план, испред и страначких и личних интереса. Свједоци смо да углавном не постоји јасна стратегија нити план развоја града, као ни јавна расправа о приоритетима за град. Одлуке доносе углавном појединци, без консултација са струком и науком. Такве ствари не могу бити питање појединаца или једне странке, већ морају бити укључени представници свих странака и организација и институција које раде у нашем граду. Такође, морамо водити рачуна о томе да млади учествују у озбиљнијем политичком раду и да добију шансу да значајније утичу на ситуацију у граду.

У току је јачање капацитета Градског одбора ДНС-а Бањалука и повећање броја мјесних одбора странке у највећем граду Српске, а недавно је и одржана конститутивна сједница Комисије за рад са мјесним одборима на којој је за предсједника именован Миленко Вучета. Шта је циљ оснивања ове комисије и да ли ће њен рад ојачати ДНС на терену?

ТРАВАР: Градски одбор ДНС Бањалука је свјестан потребе за квалитетнијом организационом структуром покренуо активности на ажурирању података о чланству ДНС БЛ и реструктурирању градске организације. За процес ажурирања података о чланству именована је радна група састављена од стручних чланова са огромним искуством из ове области. Извршено је функционално и информационо моделовање релационе базе података и креиран је Упитник са свим неопходним подацима о члановима ДНС у Бањалуци, који поред основних података, садржи и податке о стучности, компетенцијама и вјештинама чланова, као и социјалну карту сваког члана. По завршетку процеса попуњавања Упитника, који су дистрибуирани свим члановима преко њихових мјесних одбора, приступиће се уносу података у базу. Паралелно са тим проводе се активности на припремању нове структуре градске организације, кроз формирање нових мјесних одбора и реструктурирање постојећих. Са већим бројем мјесних одбора у градској организацији ДНС БЛ ће ојачати своју позицију у граду и прићи ближе грађанима Бањалуке, те самим тим бити у прилици да квалитетније и брже одговори њиховим захтјевима. За предсједника Комисије за рад са мјесним одборима именован јеМиленко Вучета, као озбиљан, стручан и одговоран човјек, дугогодишњи активиста и фунцкионер ДНС-а, човјек који ужива повјерење чланова ГО ДНС-а БЛ. Сигуран сам да ћемо сви заједно успјешно одговорити изазову, и трансформисати Градску организацију ДНС БЛ у способну и ефикасну организацију.

Требају ли млади активније да се укључују у политички живот града и коју поруку имате за њих?

ТРАВАР: Моје искрено мишљење, уз уважавање људи свих старосних доби, јесте да једино млади могу, својим идејама и креативношћу, донијети пријеко потребне промјене нашем друштву. Али да би они то и могли да ураде, морамо им допустити да мијењају свијет око нас, подржати их и охрабрити да буду самостални. Старије генерације су поприлично оптерећене прошлошћу, прије свега ратним дешавањима, тако да им то остају главне теме. Сви знамо да су млади отворени и спремни за учење, да лако прате савремене технологије и трендове и самим тим, спремни су пуно тога урадити. Тренутно мислим да је њихов утицај на политичка дешавања занемарив, и то се мора мијењати. Једино сигурно у данашњем времену су промјене, и ми морамо ићи у корак са временом, брзо се прилагођaвати свакодневним промјенaма, а то можемо само ако млади буду укључени у сва дешавања. Без обзира на све, младима бих ипак савјетовао да на првом мјесту заврше факултете и да буду стручни у одређеним областима и усаврше оно што најбоље знају и тек онда да се почну бавити политиком. То је најбоље за њих, а и само такви, сигурни у своје знање и у себе, могу дати значајaн допринос у политици.

Сада са већ одређеним политичким искуством, можете ли дати ваше виђење опште политичке ситуације и положаја РС и БиХ у односу на окружење?

ТРАВАР: По мом скромном мишљењу, јасно је да сложена унутрашња структура БиХ отежава вођење конзистентне спољне политике. Чињеница да је БиХ састављена од два ентитета и три народа доводи до ситуације у којој је више него очигледно да су Срби блиско везани за Русију, Хрвати за Запад односно Америку, док Бошњаци представљају експоненте турске политике у БиХ. Криза кроз коју пролазе САД, НАТО и ЕУ оставља отворен простор за јачање руског утицаја у РС. Са друге стране не треба губити из вида свjежа сjећања српског народа на низ одлука САД и ЕУ које су биле усмjерене против интереса Срба на овом простору или још драстичније бомбардовање 1995. односно 1999. године. Русија је у Српској присутна прijе свега коз инвестиције у области енергетског сектора (Рафинерија нафте Брод, Рафинерија уља Модрича,Оптима група, Петрол), 2012. године у Бањој Луци отворен је Руски центар чиме је ојачана културна сарадња. Значај медијског промовисања политике Русије остварено је оснивањем новинске агенције Спутњик Србија 2014. године која је веома присутна и у Српској. Европска унија врши веома снажну медијску пропаганду и кроз недавно отворену Канцеларију ЕУ у Бањој Луци. САД доласком Доналда Трампа на власт најавиле су велики заокрет када је у питању њена спољна политика и однос према УН, НАТО и ЕУ. Предизборне најаве о великим промjенама вjероватно, када је спољна политика у питању, неће доћи на ред током ове године. Што се тиче Турске, тешко је вjеровати да сарадња са Русијом и окретање леђа дојучерашњем вjерном савезнику САД представља дугорочну спољнополитичку оријентацију. Предсjедник Ердоган суочен са проблемима на унутрашњем плану (неуспjели војни пуч и традиционално проблем Курда), војним ангажовањем (Сирија) као и проблемима око великог броја избjеглица (мигрантска криза), приморан је да потражи и друге савезнике.Све ове земље, као што су биле и преходних вијекова, и даље су заинтересоване за политичку, економску, војну и културну доминацију над овим просторима. Очување националног идентитета српског народа један је од основних циљева, док се о потпуној политичој независности у сложеним међународним односима тешко може говорити. Искуства из прошлости нам говоре да савезнике треба тражити у државама које уважавају интересе српског народа. Стога савезника треба тражити прије свега у Русији, која је заинтересована за овај простор без тежње да га политички, војно или културно потчини. Срећна околност тренутно је чињеница да на међународном плану позиција Русије сваким даном све више јача и да њена политика добија све више савезника. Ако јој у тим односима Америка, ЕУ и Турска не би били непријатељи, то би знатно помоглоочувању мира на овим просторима.

На крају, порука члановима Градског одбора ДНС Бањалука?

ТРАВАР: Оно што ми можемо да урадимо, као тим који има заједничку идеју, је да учинимо овај наш град и нашу Републику Српску, бољим мјестом за живот. Сви заједно морамо радити на томе да вратимо вјеру једни у друге, да изградимо повјерење, да будемо искрени једни према другима, отворени за све идеје, да нађемо времена да саслушамо једни друге, да подстичемо и охрабримо људе да отворено кажу оно што мисле, да дају своје приједлоге и сугестије. Морамо водити рачуна о свим нашим члановима, цијенити њихов активизам и посвећеност идејама које ДНС промовише и да то све радимо кроз институционално дјеловање преко органа странке, да бирамо стручне, одговорне и честите људе за наше кадрове, како би били поносни на оне који нас представљају. То је јако битно и тако се јача странка и показјује њено јединство. Потребно је да такав однос градимо и према свим грађанима Бањалуке и Републике Српске, и да урадимо све да нас као такве упознају.

(Разговарао: Информативна служба Градског одбора ДНС Бањалука)