Интервју Бранислава Гарића за Јавност

Шеф СДС у Добоју и потпредсједник ове странке, Бранислав Гарић, убијен је под још не разјашњеним околностима у својој канцеларији у Добоју. Усљед повећаног занимања за овог политичара, Фронтал.РС преноси интервју који је 09. фебруар 2008. године, Гарић дао страначком гласилу Јавност.

недеља, април 26, 2009 / 13:52

Шеф СДС у Добоју и потпредсједник ове странке, Бранислав Гарић, убијен је под још не разјашњеним околностима у својој канцеларији у Добоју. Усљед повећаног занимања за овог политичара, Фронтал.РС преноси интервју који је 09. фебруар 2008. године, Гарић дао страначком гласилу Јавност.

ЈАВНОСТ: Господине Гарићу, како коментаришете резултате пријевремених предсједничких избора, а посебно у Добоју где је СДС остварио, многи кажу, најбољи резултат у својој историји?
ГАРИЋ: Задовољан сам изборним резултатом на нивоу Републике, али сам посебно задовољан изборним резултатом који смо ми постигли у оквиру ОО СДС Добој. Пуно рада, млади људи, ново руководство, нове идеје, нова организација рада, све то је допринијело овако добром изборном резултату. Све нам ово говори да смо у потпуности стабилизовали Странку и да сада имамо потпуно отворен пут да још чвршће станемо у одбрану статуса Републике Српске, чији смо творац а коју неки хоће некаквим мостарским и другим декларацијама да угасе. То им нећемо дозволити!
Ипак, нас у Добоју радује чињеница да смо задобили повјерење огромног броја грађана, што нам с једне стране импонује, али са друге и обавезује да све оно што смо обећали у протеклом периоду бескомпромисно и у потуности испунимо.
ЈАВНОСТ: Из СНСД-а и ПДП-а оптуживали су Вас да су избори нерегуларни и да је дошло до изборне крађе у Добоју?
ГАРИЋ: То је њихов проблем! Можда су тиме хтјели оправдати свој лош изборни резултат. Они изгледа још не схватају да су изборе у Добоју изгубили због лошег рада, неиспуњења обећања које су давали бирачима. Свакако, основни кривац за њихов лош резултат је наш добар рад. То смо им показали сада, за ове предсједничке изборе, али ћемо им исто то показати и на предстојећим локалним изборима.
ЈАВНОСТ: Начин рада у Добоју требало би да послужи као примјер и образац рада другим општинским организацијама, широм РС.
ГАРИЋ: Сви морамо схватити да до доброг изборног резултата можемо доћи само радом. Морамо више непосредно контактирати са бирачима, пажљиво саслушати њихове жеље и приједлоге, објаснити им шта желимо, односно, шта смо способни урадити и онда ће узајамном сарадњом резултат сигурно доћи. Свакако, на добар резултат утичу и многи други фактори али ми у СДС-у сада имамо младе и образоване људе, ново руководство, које ће у сарадњи и користећи искуство старих чланова, сигурно учинити све да Српска демократска странка буде препознатљива грађанима као незаобилазни фактор у развоју и просперитету њихове животне заједнице, а самим тим, из године у годину, постизаћемо све боље и боље резултате.
Очигледно да су појединци из других странака, али и неки у оквиру наше Странке, незадовољни садашњим рејтингом СДС-а, па су по нечијим упуствима жељели да тај тренд мало зауставе. С друге стране, неки су се и уплашили да неће успјети у овом односу снага ући у воз који приличном брзином иде напријед, па су хтјели мало несугласица не би ли себи обезбиједили неко важније мјесто у СДС-у. И једни и други су лоше процијенили своје могућности, што је потврдио и Главни одбор и Скупштина СДС РС, која је одржана у Добоју. Након Скупштине, која није случајно заказана у Добоју, изашли смо много јачи и јединственији и многима је СДС сад постао нешто у што се ваља укључити и Странка која има итекако шта показати на политичкој сцени.
ЈАВНОСТ: Како бисте укратко описали Српску демократску странку?
ГАРИЋ: Као једну нову, оснажену, подмлађену странку која има јасан програм и која данас у потпуности зна шта хоће. Нови људи, нове идеје, нови имиџ је оно што данас краси СДС. Престали смо се дијелити на оне из 1990. и нове чланове. Сви имају исти положај без обзира кад су дошли у Странку. Битно је да прихватају Програм СДС и да желе добро РС.
ЈАВНОСТ: Поменули сте економско-развојне теме. Као потпедсједник Скупштине општине можете ли нам рећи шта је то у протеклој години урађено, који су пројекти започети, а који су реализовани на подручију које обухвата град Добој?
ГАРИЋ: СДС је владајућа странка у Добоју. Сви пројекти који су реализовани, иницирани су од стране одборника СДС-а и начелника општине. Много тога је урађено за побољшање сеоске инфраструктуре, а у оквиру града радили смо на пројектима изградње канализационе мреже у приградским мјесним заједницама. Доста смо радили заједно са Заједницама етажних власника на реконструкцији стамбених зграда у граду. Много пажње смо посветили и уређењу града, као што су нове зелене површине, редовније и квалитетније чишћење града итд.
У овој години општина Добој ће стварно бити велико градилиште. Планирали смо да у 2008. години асфалтирамо преко 30 км сеоских путева, градићемо водоводну мрежу у пар мјесних заједница – насеље Вила, МЗ Станари и др. Планирамо и изградњу канализације у приградским насељима Усора и Добој Нови. Такође, Странка ће дати велики допринос у изградњи вјерских објеката, спортских полигона, а биће обезбијеђена и одређена средства за реконструкцију основних школа на сеоском подручју, домова културе итд.
У граду ћемо реализовати један велики пројекат реконструкције главне улице са изградњом трга и модернизацијом градског парка. Веома битно је нагласити и релизацију једног од највећих пројеката, а то је изградња нове јавне расвјете на цијелом подручју града која ће Добоју дати модерну и савремену димензију, сврставајући га у ред урбанијих градова РС, па и БиХ.
ЈАВНОСТ: Познато је да Добој као ниједан други град у РС стипендира огроман број ђака, средњошколаца и студената.
ГАРИЋ: Без младих људи нема ни СДС-а ни Српске, зато младима поклањамо посебну пажњу. Укључили смо их и у рад Странке и сигуран сам да ћемо само са младима успјети ојачати Странку. Такође, младима помажемо кроз стипендије, али и кроз запошљавање. Треба истаћи да смо и у овој години кроз буџет осигурали финансијска средства за нове стипендије и тако ћемо настојати повећавати круг младих људи који ће моћи користити та средства, јер без улагања у младе образоване људе нема ни развијене и просперитетне Републике Српске.
ЈАВНОСТ: Добој је познат и по одличној сарадњу са удружењима бораца ВРС, РВИ, породицама погинулих као и са Центром за социјални рад.
ГАРИЋ:Кроз буџет општине смо обезбиједили средства за помоћ пензионерима, социјално угроженим, помоћ породицама погинулих, заробљених бораца ВРС и несталих цивила, ратним војним инвалидима и учесницима рата. Сматрамо да у овој тешкој економској ситуацији предстоји наша обавеза да у што већој мјери помогнемо све оне којима је та помоћ неопходна, а који су нас на разне начине, током отаџбинског рата и задужили. То им никада нећемо и не смијемо заборавити.
ЈАВНОСТ: Ближе се и локални избори… Каква су Ваша очекивања и прогнозе?
ГАРИЋ: Сигуран сам да ће СДС побиједити у већини општина у РС. Бирачи су и на
пријевременим предсједничким изборима јасно поручили СНСД-у да немају ону подршку коју су имали 2006. године. Грађани су у великој мјери разочарани лажним обећањима СНСД-а и то су јасно показали. Нас то охрабрије, али и свјесни смо да је наша обавеза да испунимо све оно што смо обећали. Не смије се у кампањи говорити да ћете штитити химну, грб, да ћете градити аутопутеве, повећати пензије, смањити корупцију и криминал, а кад дођете на власт да радите сасвим супротно. Да се одрекнете симбола Српске, да градите зграду у којој ће уживати само предсједник и његови министри, да без тендера додјељујете послове само изабраним фирмама, да иза леђа грађана потписујете споразуме о укидању полиције РС, да урадите све да Рафинерија Брод никада не проради итд. Бирачи те лажи никада неће подржати и то нам увијек мора бити на уму!Оставите одговор