"Интернет експлорер" жртва медијских лажи

Прича у којој је изнесена тврдња да корисници "интернет експлорера" имају нижи коефицијент интелигенције у поређењу са људима који користе друге претраживаче интернета била је лажна. Велики број медија из читавог свијета, укључујући Би-Би-Си, Си-Ен-Ен, Дејли мејл, Телеграф и Форбс, пренијели су причу коју је прва објавила канадска фирма Ап тиквант. Касније се испоставило да […]

среда, 3 августа, 2011 / 21:01

Прича у којој је изнесена тврдња да корисници "интернет експлорера" имају нижи коефицијент интелигенције у поређењу са људима који користе друге претраживаче интернета била је лажна.

Велики број медија из читавог свијета, укључујући Би-Би-Си, Си-Ен-Ен, Дејли мејл, Телеграф и Форбс, пренијели су причу коју је прва објавила канадска фирма Ап тиквант.

Касније се испоставило да је веб сајт ове компаније основан недавно и да се на њему налазе фотографије запослених копиране са интернетске презентације једне фирме из Париза.

У овом тренутку није познато ко стоји иза преваре, а на приложени контакт телефон канадске компаније нико не одговара, преноси Би-Би-Си.

Ап тиквант је објавио саопштење у којем је изнесена тврдња да се 100 000 корисника интернета одазвало на позив ове компаније и урадило тест интелигенције, након чега су резултати упоређени са врстом кориштеног прераживача.

"Веома је лако направити лажни сајт попут овог и ископирати друге веб странице и слике", изјавио је Грејем Клули, консултант у фирми за интернетску безбједност "Софос".Оставите одговор