Институт за нестале већ три године не тражи Србе

Представници Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила сматрају да су поражавајући резултати рада Института за нестала лица БиХ од његовог формирања 2008. године до данас на проналаску несталих Срба у БиХ. Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар рекао је […]

петак, 19 августа, 2011 / 18:45

Представници Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила сматрају да су поражавајући резултати рада Института за нестала лица БиХ од његовог формирања 2008. године до данас на проналаску несталих Срба у БиХ.

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Бањој луци да су породице из РС до 2008. године биле задовољне рјешавањем судбине несталих Срба, али да су преносом надлежности из те области на Институт за нестала лица БиХ ти подаци крајње поражавајући.

Крчмар је истакао да је завршетком рата у РС евидентирано 5 300 несталих, те да је до 2008. године ексхумирано 4 100 тијела од чега је 3 500 идентификовано предато породицама и сахрањено, док се још у три спомен-костурнице у РС налази 617 неидентификованих тијела.

Он је рекао да је у посљедње три године рада Институт за нестала лица БиХ глобално постигао добар резултат у процесу идентификације 3 075 тијела несталих лица у БиХ.

"Од 3 075 идентификованих тијела свега је 75 Срба што је поражавајуће за породице несталих из РС и то је дискриминација према српском народу", истакао је Крчмар.

Он је навео да је у 2008. години Институт за нестала лица БиХ идентификовано само 31 тијело лица српске националности, а у 2009. години и 2010. години по 22 тијела.

"Ако Институт за нестала лица БиХ настави овакав темпо рада, овај процес неће никада бити окончан", упозорио је Крчмар.

Он је рекао да РС закључно са данашњим даном потражује 1 729 несталих лица, али да није познато колико се људи тражи на нивоу БиХ, јер Институт за нестала лица БиХ још није сачинио централну база података несталих.

Крчмар је истакао да је на сајту Оперативног тима за тражење несталих лица РС при крају израда мапе масовних и појединачних гробница у БиХ у којима се налазе тијела Срба.

"На овом сајту могуће је пронаћи око 5 300 имена или 1 600 локација на којима је пронађено 4 100 тијела Срба", истакао је Крчмар.

Он је подсјетио да је Документациони центар из Сарајева, чији је директор Мирсад Токача, такође сачинио мапу масовних гробница у БиХ на којој се од 1 600 сгробница са тијелима Срба нашло свега седам.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да су поражавајући подаци о броју пронађених несталих Срба у БиХ 16 година након завршетка рата на овим просторима.

Митровић је оцијенио да се у том погледу може говорити и о легитимности рада Института за нестала лица БиХ с обзиром да је члановима Управног одбора у тој институцији давно истекао мандат, те да Колегијум директора Института више од пола године ради без члана из РС.

"Колегијум директора Института одлуке доноси консензусом, због чега се поставља питање који је то консензус ако нема представника српског народа", нагласио је Митровић.

Он је оцијенио да је "злонамјерна" ранија изјава /члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ/ Амора Машовића да Институт за нестала лица БиХ може радити и без представника Срба.

Митровић је рекао да је у току избор Милутина Мишића из Добоја на функцију српског члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, након што је Милан Богданић поднио оставку на ту функцију.

"Институт мора бити подобан за универзалност, која подразумијева да се сва тијела у БиХ подједнако траже, ексхумирају и идентификују", закључио је Митровић.