Иницијатива америчких професора: У школе увести обавезно изучавање Тесле

Група професора у Америци покренула је иницијативу да у школски програм у САД, као и у другим земљама у свијету, буде уведено изучавање о дјелу српског научника свјетског гласа Николе Тесле. Иницијатори се надају да ће током 2014. године Никола Тесла постати предмет школског програма у цијелој Америци, а потом ће такав приједлог бити поднесен […]

недеља, јануар 5, 2014 / 09:55

Група професора у Америци покренула је иницијативу да у школски програм у САД, као и у другим земљама у свијету, буде уведено изучавање о дјелу српског научника свјетског гласа Николе Тесле.

Иницијатори се надају да ће током 2014. године Никола Тесла постати предмет школског програма у цијелој Америци, а потом ће такав приједлог бити поднесен и у Аустралији, Бразилу, Њемачкој и другим државама свијета, пишу "Вечерње новости".

Троје професора из Америке траже да лекције о Николи Тесли од наредне године буду обавезне у школама САД, а спрема се елаборат који показује да је свјетски научник српског поријекла у ствари творац наше будућности. Елаборат неће бити доступан јавности док се не преда надлежном министарству образовања у Вашингтону.

Планирано је да Теслина научна фондација из Филаделфије 11. јануара у Њујорку, у Хотелу "Њујоркер", гдје је Тесла боравио и умро, поводом 71. године од његове смрти, одржи велику меморијалну конференцију на којој ће учествовати амерички научници, професори и поклоници Тесле. На дневном реду конференције биће тема "Увођење Николе Тесле у наставни план и програм САД и других држава у свијету“.

Извршни директор ове фондације Марина Швабић рекла је да је ово најновија мисија Теслине научне фондације, којој су се придружили највећи свјетски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти за иновације, умјетници и ентузијасти који ће својим радовима одати почаст Николи Тесли.

Професор Ешли Редфирн Несвик из Такони академије за младе таленте у Филаделфији, која ће учествовати на скупу, ради на научном елаборату о оправданости приједлога да Никола Тесла и његова дјела постану дио редовне наставе у основним и средњим школама у Америци.

"Сматрам да је Тесла планетарни геније, научник који је задужио свијет и да амерички ђаци морају да уче од Тесле. Надамо се позитивној одлуци, што ће нам дати могућност да Американцима откријемо истину о једном од најпаметнијих људи на свијету", навела је Несвикова.

Она је подржала идеју да њена академија промијени име у Академија "Никола Тесла" и да у кругу Универзитета у Филаделфији 2014. године буде подигнут споменик Николи Тесли.

Још један од учесника скупа Марк Пасио, самостални истраживач, уредник и водитељ радио емисије "Шта се десило Земљи" каже да је Тесла створио америчку будућност, али да га нема у америчким уџбеницима, те да је дошло вријеме да се открије истина о планетарном значају дјела овог генија и да се Тесла нађе у уџбеницима у Америци и широм свијета.

Предсједник Теслине научне фондације Никола Лончар, који је и организатор конференције у Њујорку, рекао је да ће бити оформљен научни тим, који ће заједно са професором Несвик да усаврши стручни елаборат о увођењу Николе Тесле у америчке уџбенике и школе и да га представи надлежним институцијама у Вашингтону.

Осим америчких научника, учествоваће и група српских, а у умјетничком програму учествоваће београдска музичка група "Бајага и инструктори“.Оставите одговор