Индијски научници открили пећину на Мјесецу

Индијски научници открили су велику пећину на Мјесецу у којој има довољно мјеста да буде база за путнике са Земље. До открића су дошли анализирајући 3Д фотографије које је прошле године снимила летјелица Цхандраyан-1. Индијска свемирска истраживачка организација саопштила је да је откривена пећина дуга око 1,7 километара, а широка 120 метара, тачније, довољно велика […]

субота, март 5, 2011 / 21:20

Индијски научници открили су велику пећину на Мјесецу у којој има довољно мјеста да буде база за путнике са Земље. До открића су дошли анализирајући 3Д фотографије које је прошле године снимила летјелица Цхандраyан-1.

Индијска свемирска истраживачка организација саопштила је да је откривена пећина дуга око 1,7 километара, а широка 120 метара, тачније, довољно велика да се у њу смјести Мјесечев град.
 
Прије двије године 2009. године једну је пећину на Мјесецу открила јапанска свемирска агенција, али та је знатно мања.
 
Највећа предност новог подземног открића је микро-клима која влада унутар пећине. Наиме, температуре на Мјесецу осцилирају од -180 до ужарених 130 степениа Целзијуса, док је унутар пећине стална температура око -20 Ц. Разлог томе је што површину од пећине дијели 12 метара дебели зид, који уједно пружа заштиту од радијације и удара микро-метеора.
 
Споменуте предности пећине могле би убрзати колонизацију Мјесеца, но научници се и даље слажу да тако нешто не треба очекивати још отприлике 20-ак година.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *