Индија жали што СБ УН није усвојио предсједничко саопштење Русије

Индија, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности УН, изразила је жаљење због тога што ово тијело УН није на сједници усвојило предсједничко саопштење које је предложила Русија о недавној ситуацији на Косову. Представник Индије је током расправе у Савјету безбједности о стању на Косову и Метохији изразио забринутост због недавних инцидената на сјеверу Косова и […]

среда, 31 августа, 2011 / 09:24

Индија, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности УН, изразила је жаљење због тога што ово тијело УН није на сједници усвојило предсједничко саопштење које је предложила Русија о недавној ситуацији на Косову.

Представник Индије је током расправе у Савјету безбједности о стању на Косову и Метохији изразио забринутост због недавних инцидената на сјеверу Косова и противљење свакој једностраној акцији.

Када је ријеч о оптужбама Мартија Ахтисарија за трговину људским органима, Индија сматра да истрага треба да буде повјерена међународном механизму који би био формиран тако да буде прихватљив за све стране.

Жаљење због неусвајања предсједничког саопштења изразио је и представник Колумбије, и истакао је да је веома важно да акутелна криза на Косову и Метохији буде превазиђена и да ојача дијалог Београда и Приштине као начин за рјешавање конкретних проблема.

Бразил је оцијенио да је дијалог једини пут за успостављање безбједности, стабилности и просперитета у региону те позвао све стране на уздржаност и избјегавање примјене силе. Представник Бразила је поновио да Резолуција 1244 пружа оквире за постизање рјешења за питање Косова, под окриљем УН.

Јужна Африка је позвала Београд и Приштину да наставе дијалог у септембру и заложила се за независну и вјеродостојну истрагу у вези са оптужбама за трговину људским органима.

Представник Португала оцијенио је да су "неприхватљиве" иницијативе да се ситуација на терену промијени силом и изразио забринутост због повећања криминалних инцидената против мањинских заједница. Он је истакао да дијалог Београда и Приштине, "који је већ дао резултате", мора да буде настављен као начин за налажење обострано прихватљивог рјешења.

Насиље на Косову осудили су и представници Габона, Нигерије и Либана, који су позвали на уздржаност и рјешавање проблема путем дијалога.