Индија: Не, нуклеарним електранамa!

ЊУ ДЕЛХИ – Разбјешњела маса напала је данас болницу и палила аутобусе протестујући због приједлога градње нуклеарне електране у Џаитапуру, у индијској држави Махараштра, јавили су локални медији. Мјештани Џаитапура данас су позвали и на генерални штрајк, као знак протеста. Становници, од када су прије четири године у јавности објављени планови за градњу електране, непрестано […]

уторак, април 19, 2011 / 11:54

ЊУ ДЕЛХИ – Разбјешњела маса напала је данас болницу и палила аутобусе протестујући због приједлога градње нуклеарне електране у Џаитапуру, у индијској држави Махараштра, јавили су локални медији.

Мјештани Џаитапура данас су позвали и на генерални штрајк, као знак протеста. Становници, од када су прије четири године у јавности објављени планови за градњу електране, непрестано протестују. Демонстрације су интензивиране након нуклеарне кризе у јапанској електрани Фукушима.

Град Џаитапур налази се у непосредној близини локације, гдје би требало да буде електрана од 9 900 мегавата.

Демонстранти су блокирали пут ка локацији, која је окружена са неколико мањих рибарских села.

Током протекле седмице индијски министар за екологију Џејрам Рамеш поновио је намјере владе да настави са градњом електране са шест реактора, чији су трошкови процијењени на десет милијарди долара.

Локални медији јавили су да су демонстранти у оближњем граду Ратнагири оштетили једно крило болнице. Јуче је у размјени ватре са полицијом убијен 30-годишњи демонстрант.

Индија се суочава са недостатком електричне енергије због чега су честа искључења широм земље. Око 40 одсто Индијаца или 500 милиоан људи нема електричну енергију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *