Индија не хаје за америчке санкције, наставља се куповина руског ПВО система

"Њујорк тајмс" наводи да су током самита у Њу Делхију Индија и Русија најавиле појачане одбрамбене везе и открива појединости о уговору о противракетној одбрани вриједном 5,4 милијарде долара, потписаном упркос индијском ризику од америчких санкција.

среда, 8 децембра, 2021 / 13:27

"Испоруке /система С-400/ почеле су овог мјесеца и биће настављене", наводи индијски министар спољних послова Харс Вардан Срингла.

Он је нагласио да "Индија, као и Русија, води самосталну спољну политику".

Потврда да споразум са Русијом о противракетној одбрани иде даље, упркос могућој штети по питању јачања индијских односа са САД, сугерише да је Њу Делхи спреман да преузме овај ризик како би ојачао своју одбрану.

"Њујорк тајмс" процјењује да Индија, можда, вјерује да је Вашингтон неће казнити због њихове заједничке сарадње у борби против, како је навено, "растуће кинеске пријетње".

Уз ракетни одбрамбени систем "С-400", Индија и Русија потписале су уговор вриједан 600 милиона долара о локалној производњи стотина хиљада руских јуришних пушака "АК-203" и додатни споразум о проширењу сарадње у подручју војне технологије у идућој деценији.

Путинова посјета Индији јасно је показала да Русија још увијек има много пријатеља изван Запада, констатује се у тексту.

"Геополитика" преноси да је америчка администрација у вријеме Доналда Трампа увела санкције против Турске због куповине истог руског оружаног система.

Индија има блиске везе с Москвом, а индијска војска се деценијама ослања на руску војну опрему.

Иако је земља увелико диверзификовала увоз оружја и приближила се САД кроз трговинску и одбрамбену сарадњу, отприлике половина индијског увоза оружја и даље долази из Русије.