Индија и ове године највећи увозник оружја

Индија је у 2011. години задржала позицију највећег свјетског увозника оружја, објавио је руски Центар за анализу свјетске трговине наоружања. Према прелиминарним оцјенама тог центра Индија је ове године увезла оружје и војну технику за 6,61 милијарду долара, док је укупан свјетски увоз достигао 70,2 милијарде долара, што се сматра за рекордни ниво у периоду […]

уторак, 27 децембра, 2011 / 13:15

Индија је у 2011. години задржала позицију највећег свјетског увозника оружја, објавио је руски Центар за анализу свјетске трговине наоружања.

Према прелиминарним оцјенама тог центра Индија је ове године увезла оружје и војну технику за 6,61 милијарду долара, док је укупан свјетски увоз достигао 70,2 милијарде долара, што се сматра за рекордни ниво у периоду од завршетка „хладног рата”.

Међународни институт за мировна истраживања у Стокхолму (СИПРИ) у свом извјештају указује да Индија држи лидерске позиције у увозу наоружања од 2006. године. Прошле године војни увоз Индије је био на нивоу од 5,2 милијарде долара.

Центар за анализу свјетске трговине оружјем прогнозира да ће 2012. године свјетски увоз наоружања бити у висини најмање 65 милијарди долара, док ће увоз Индије бити око осам милијарди долара (12 процената укупног увоза).

По вриједности увоза оружја ове године за Индијом слиједе Уједињени Арапски Емирати са процијењених 6,14 милијарди долара, а на трећем мјесту је Аустралија са 5,23 милијарде, с тим што се аустралијски увоз у 2012. години процјењује на 2,4 милијарде.

Међу десет највећих купаца оружја 2011. године су Саудијска Арабија, Јужна Кореја, Ирак, Венецуела, Турска и Пакистан. Кина, традиционално међу прва три увозника наоружања у периоду од 2003. до 2010. године, у прелиминарној листи највећих увозника се не помиње, преноси интернет сајт „Lenta.ru”.