Индија ће престићи Јапан и постати трећа највећа економија

Индија би требала престићи Јапан као трећа највећа свјетска економија – иза САД-а и Кине – до 2031. године, према извјештају Банкe Америке. Америца).

среда, 24 марта, 2021 / 18:19

Одјел за инвестиционо банкарство Банкe Америке (БофА) раније је предвидио да ће се то догодити 2028. године. Но, у понедељак су навели да ће економски шок од Ковид-19 помјерити временски оквир за три године.

– Сада очекујемо да ће се Индија појавити као трећа највећа економија на свијету 2031. године, умјесто 2028., због шока Цовид 19 – написали су у извјештају економисти БофА Индранил Сен Гупта и Ааста Гудвани.

Истраживачи су примијетили да би Индија требала досећи јапански номинални БДП у доларима 2031. године ако расте с 9 посто годишње – под претпоставком стварног раста БДП-а од око 6 посто, просјечне стопе инфлације од 5 посто и депрецијације од 2 посто.

Ако раст достигне 10 посто, тада би Индија до 2030. године могла потенцијално надмашити Јапан, наводи се у извјештају.

Индија је претрпјела економску кризу због прошлогодишњег дуготрајног затварања које је уведено како би се успорило ширење коронавируса. Изгубљени су милиони радних мјеста, од којих многи трајно.

Иако се економија поправља, рејтинг агенција С&П рекла је да се Индија суочава с трајним губитком од око 10 посто економске производње у поређењу са својим пре-пандемијским путем.

Ипак, структурни покретачи привредног раста јачају, према извјештају БофА. Они укључују продубљивање финансијске зрелости, појаву масовних тржишта услијед повећања дохотка и предстојећу демографску дивиденду, која се догађа када земља доживи убрзани раст услијед пада стопе плодности и смртности.

Масовно тржиште односи се на тржишта на којима се роба производи у великим количинама за масу људи.