dysko

Индекс младе хијене

Како достојанствено живјети сада и овдје? Како бити човјек у земљи која није туђа, у којој живе рођаци, пријатељи, у којој нико не болује од носталгије? Тешко. Веома тешко. Немогуће. То овдје не пролази. Или си гажен или те газе. Нема средине. А како бити достојанствен у било којој од ове двије могућности за живљење? […]

уторак, 24 јуна, 2014 / 12:34

Како достојанствено живјети сада и овдје? Како бити човјек у земљи која није туђа, у којој живе рођаци, пријатељи, у којој нико не болује од носталгије? Тешко. Веома тешко. Немогуће. То овдје не пролази. Или си гажен или те газе. Нема средине.

А како бити достојанствен у било којој од ове двије могућности за живљење? Немогуће. Овдје не гази чизма, не сијече мач. Овдје хијене коло воде. Чопори хијена. Нису то лавови да сами лове. То је нижа еволутивна врста са добрим тимским радом. Заједница, чопор. А у чопору нема мјеста за поједнице, индивидуалце, за лавове…

Хијене се као доминантна врста препознају и увезују, јер сличан се сличном увијек радовао (што волим ову изреку!). И тако удруженe готово су непобједивe. Ништа им не можете, а оне вама могу шта хоће. Само ако им се хоће. Не постоји метод злостављања који ће примијенити, а да ће за то бити санкционисане. Можда, једино, једног дана, кадa оду горе. Али, пошто се нико са овим горе није чуо, није му телефонирао, послао СМС, нити поруку преко ФБ, а није ни окачио твит, не знамо да ли их горе чекају неки укори за лоше владање. Не вјерујем. Из позиције ове наше и овдашње – човјек и у Бога посумња.

Елем, хијене су створиле мрежу, добро су распоређене и одлично организоване. Само имају крупну грешку. Хијене су. И не воле оне који нису њихови. У свакој ситуацији то и показују. Ако је у питању посао, а тамо их ваљда најлакше препознајемо, онe ће у свим приликама практиковати технику понашања која се данас модерно зове мобинг. И ништа им не можете. Ако покуштате да се борите, наићи ћете на нови чопор истих таквих који штите ове ваше хијене. Јер, понављам изреку старих Латина: Сличан се сличном радује.

Углавном је око нас ситнозуба стока. Она што се не зна бранити, она која бива поједена чим хијене огладне. Проблем је са лавовима. Нађе се понегдје понеки. Често рањен. Крвари. А хијене су опаке животиње. Чим примијете слабост – нападају. Чопор воли да заскочи бољег и јачег. С леђа. На кварно. Да докажe и себи и другима да нема нерањивих. Што би народни пјесник рекао: Два лоша убише Милоша.

Аномија је друштвена појава у којој не постоје правила. У недостатку правила влада хаос. Чудна је ова земља. Закони се строго примјењују само ако ниси хијена. Ако јеси, онда закон не важи. Онда све може. И тендери и конкурси. Тада имаш могућност да просперираш – да се уграђујеш, да отимаш, пљачкаш, газиш, понижаваш… Ма, можеш свашта. Тешко је измаштати све могућности које се отварају пред једном добро увезаном хијеном у једном јаком чопору.

Хијенама није потребно никакво знање. Оно им некако дође као непотребан терет. Баласт. Више као амбалажа испод које мора бити суштински садржај. Jer кога занима шарени папир? Садржај је оно што свака хијена мора да посједује. А хијене су прије свега звијери. Оне не увлачи канџе и имају жесток угриз. Ноћ је њихово доба, а желудац им вари све или готово све. Чак и лешине.

За њих је ово Еденски врт. Хијене се не пријављују на конкурсе. За њих се расписују конкурси. Оне не плаћају саобраћајне казне. Ови други то раде приликом регистрације возила. Младунци хијена не морају ићи на факултет. Њима се оцјене саме уписују. Бораве у иностранству, а индекси иду на предавања и испите. За разлику од њих, младунчад ситнозубе стоке не може да овјери семестар ако не сакупи потписе. Нису били на предавању. Како им пада на памет да би закон могао да се прекрши? Знају се правила и измишљена су за неинтегрисане, за ситнозубу стоку и за лавове. Хијене су амнестиране од сваког облика дисциплине и казне.

Нема достојанственог живљења. Хијена немају достојанство, а ови други су гажени, изгрижени, рањени, ударани, понижавани, игнорисани, крвави и блатњави. Чекам дан када ће хијене организовати паљење књига на централним трговима. Нешто ми позната та акција. Било је тога и раније. Запали, згази, уништи све што је боље да би ти остао на врху. А хијене имају пуно тога што морају да одраде да би постале најбоље, да би биле једини Аријевци.0 КОМЕНТАРА

  1. „Хијене се не пријављују на конкурсе. За њих се расписују конкурси. Младунци хијена не морају ићи на факултет. Њима се оцјене саме уписују.“

    Poruka SNSD-u!
    Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš!!!
    Uskoro…

Оставите одговор