Инцко: Усвајајте буџет!

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко констатовао је током разговора са замјеником помоћника државног секретара САД за европске и евро-азијске послове Филипом Рикером да би посљедице потпуног застоја у усвајању буџета, који још траје, биле веома озбиљне за кључне дејтонске институције и државу у цјелости. Инцко је истакао континуирану потребу да буде пружена подршка институцијама […]

среда, 2 новембра, 2011 / 15:01

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко констатовао је током разговора са замјеником помоћника државног секретара САД за европске и евро-азијске послове Филипом Рикером да би посљедице потпуног застоја у усвајању буџета, који још траје, биле веома озбиљне за кључне дејтонске институције и државу у цјелости.

Инцко је истакао континуирану потребу да буде пружена подршка институцијама БиХ, те изразио забринутост чињеницом да није усвојен буџет на нивоу БиХ за 2011. годину, саопштено је из ОХР-а.

Према његовом мишљењу, стално оспоравање Дејтона и његових кључних институција, реторика подјеле и оспоравање суверенитета и уставног поретка БиХ и даље нарушавају политичку сцену у БиХ.

Саговорници су данас у Сарајеву разговарали о актуелном стању политичке парализе у БиХ, укључујући неусвајање буџета на државном нивоу и неуспјех у формирању новог Савјета министара БиХ. Они су разговарали и о сложеном и гломазном административном систему у Федерацији БиХ, те сталним дилемама које постоје везано за спремност странака да прихвате и испоштују Коначну одлуку и статус Брчко дистрикта.

Поздрављајући ново појачано присуство ЕУ у БиХ, Инцко је истакао "одличне радне односе" између ОХР-а и ЕУ у БиХ, наводисе у саопштењу.

Говорећи о могућем путу БиХ напријед, Инцко је напоменуо да међународна заједница може и хоће да помогне на њеном путу опоравка, нагласивши да ће то бити могуће само ако лидери у БиХ буду заједно радили како би осмислили и имплементирали конструктиван програм у интересу грађана БиХ, који је потпуно у складу са Мировним споразумом и одлучно води БиХ ка евроатлантским интеграцијама.