Инцко у УН: Напредак у вези војне и државне имовине

Договор лидера шест водећих политичких странака у БиХ 9. марта у Бањалуци о питањима државне и војне имовине је позитиван корак и нуди стварну наду да ће доћи до напретка, истакао је високи представник у БиХ Валентин Инцко, представљајући Савјету безбједности УН редовни шестомјесечни извјештај о провођењу Дејтонског споразума. Инцко је напоменуо да су лидери […]

среда, 16 маја, 2012 / 07:16

Договор лидера шест водећих политичких странака у БиХ 9. марта у Бањалуци о питањима државне и војне имовине је позитиван корак и нуди стварну наду да ће доћи до напретка, истакао је високи представник у БиХ Валентин Инцко, представљајући Савјету безбједности УН редовни шестомјесечни извјештај о провођењу Дејтонског споразума.

Инцко је напоменуо да су лидери шест странака постигли договор о два питања која су утврђена као предуслови за затварање ОХР-а, а то су власништво и кориштење војне имовине те шире питање власништва и кориштења државне имовине.

"Што је најважније, напредак у вези са питањем војне имовине помогао би у стварању правих услова за пуно учешће БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО-у, што је корак који увијек досљедно и снажно подржавам. Надам се да ћемо у сљедећих неколико дана чути добре вијести са самита у Чикагу. Био би то прави подстицај за БиХ и сигнал овој земљи да је напредак на евроатлантском путу могућ", навео је Инцко.

Он је нагласио да сада треба показати дјеловање власти БиХ и ентитетских влада у смислу провођења договора који су политички лидери постигли.

Високи представник је оцијенио да недавни догађаји у БиХ уливају истинску наду да би 2012. година заиста могла да буде преломна година за БиХ на путу ка потпуној интеграцији у евроатлантске институције, уколико политички лидери испуне обавезе које су преузели, нагласивши да се након формирања новог Савјета министара у фебруару, виде знаци позитивних промјена.

"Имамо политички процес заснован на дијалогу и спремности на компромис. Ово враћање политичком дијалогу, преговарању и постизању компромиса, до чега је требало доћи далеко раније, је јако добра вијест", истакао је Инцко.

Он је додао да, осим напретка у вези са војном и државном имовином, Управни одбор Савјета за провођење мира тренутно разговара и о будућности режима међународне супервизије у Брчко дистрикту, напомињући да је то питање још једно од пет циљева и два услова који су постављени за затварање ОХР-а.

"Моја канцеларија ће охрабривати и подржавати локалне органе власти да постигну напредак, али ја нећу радити умјесто њих. Та времена су прошла. Напредак могу остварити једино домаће институције", поручио је високи представник.

Инцко је додао да се то такође односи и на имплементацију пресуде Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци".

"Напредак у вези с овим питањем је битан за пут БиХ ка ЕУ, али је прије свега битан сам од себе и сам по себи јер су питања људских права и владавине права изузетно значајна", рекао је Инцко који је још једном позвао политичке лидере да предузму додатне напоре и постигну договор.

Високи представник је информисао Савјет безбједности и о одређеним негативним догађајима, укључујући изазове уперене против мировног споразума, саопштено је из ОХР-а.