Инцко против референдума!

ЖЕПЧЕ – Високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да је сигуран да ће се међународна заједница изјаснити против референдума најављеног из Републике Српске, наводећи да "ентитет не може мијењати или рушити институције" које постоје на нивоу државе, попут Тужилаштва и Суда БиХ. "Не може општина нити `неки ентитет` мијењати или рушити државне институције. То […]

петак, 15 априла, 2011 / 08:00

ЖЕПЧЕ – Високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да је сигуран да ће се међународна заједница изјаснити против референдума најављеног из Републике Српске, наводећи да "ентитет не може мијењати или рушити институције" које постоје на нивоу државе, попут Тужилаштва и Суда БиХ.

"Не може општина нити `неки ентитет` мијењати или рушити државне институције. То не долази у обзир", поручио је Инцко коментаришући одлуку о расписивању референдума о наметнутим законима ОХР-а, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, коју је усвојила Народна скупштине Републике Српске.

Он је рекао да такве институције не треба негирати већ да их "треба подржавати да још боље раде", преносе федерални медији.

"Тврдим да нема државе ако није правна држава. Референдум слаби правну државу и сигуран сам да ће се међународна заједница изјаснити против најављеног референдума", рекао је Инцко током посјете општини Жепче.

Високи представник у БиХ, који се јуче састао са начелником општине Жепче Матом Зовком и предсједавајућим Општинског вијећа Мухамедом Јусуфовићем, рекао је да је ова општина позитиван примјер функционисања мултиентичке средине.

Из ОХР-а је саопштено како је Инцко изразио забринутост због изјава на сједници Народне скупштине РС, оцијенивши да се оспоравањем правосудних институција БиХ наноси штета њеном напретку према ЕУ.

Народна скупштина РС усвојила је одлуку о расписивању референдума у Српској на коме би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.Оставите одговор